Gazdaság

Az Európai Bizottság az azonnali fizetést szorgalmazza az utalásoknál

A cél, hogy a nap bármely szakában tíz másodpercen belül lehessen pénzt utalni

Az Európai Bizottság szerdán jogalkotási javaslatot fogadott el, amelynek célja, hogy az euróban történő átutalások az unióban bankszámlával rendelkező valamennyi polgár és vállalkozás számára azonnal elérhetővé váljanak.

Az Európai Bizottság az azonnali fizetést szorgalmazza az utalásoknál
A bizottság számításai alapján a gyorsabb pénzügyi tranzakciók évente 1,34–1,84 milliárd euróval járulnának hozzá a gazdasági fellendüléshez
Fotó: dpa/dpa Picture-Alliance via AFP/Jonas Walzberg

A brüsszeli testület szerint az azonnali fizetések lehetővé tennék, hogy az állampolgárok a nap bármely szakában tíz másodpercen belül pénzt utaljanak, szemben a hagyományos átutalási rendszerekkel, amelyek több napot is igénybe vehetnek.

A bizottság úgy véli, hogy az azonnali fizetések jelentősen javítják a pénzforgalmat, és költségmegtakarítást eredményeznek a cégek, különösen a kis- és középvállalkozások számára.

A javasolt szabálymódosítás értelmében a bankok nem kérhetik többé az ügyfelektől, hogy az azonnali átutalásért többet fizessenek, mint a hagyományosért.

A bizottság számításai alapján a gyorsabb pénzügyi tranzakciók évente 1,34–1,84 milliárd euróval járulnának hozzá a gazdasági fellendüléshez.

Az uniós statisztikák szerint 2022 elején az EU-ban az összes euróátutalás csupán 11 százaléka volt azonnali.  

A bizottsági javaslatot és az Európai Parlamentnek és a tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanácsnak is el kell még fogadnia. A javaslat véglegesítése után az euróövezeti bankoknak hat hónap állna rendelkezésre az euróban történő fizetések azonnali fogadására. Az euróövezeten kívüli bankok ennél több időt kapnak majd a felkészülésre.

Kapcsolódó írásaink