Gazdaság

A bankoknak kell biztosítaniuk a tranzakciók ingyenességet az MNB szerint

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elkötelezett a hazai elektronikus fizetési forgalom bővítésének támogatásában, ez ugyanis nagyban segíti a pénzforgalom társadalmi költségeinek csökkentését és a rejtett gazdaság visszaszorítását - írta Bartha Lajos és Varga Lóránt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) weboldalán megjelent cikkében. Mint írják, éppen ezért indult el az MNB vezetésével az elmúlt évek legnagyobb hazai fejlesztési projektje, az azonnali fizetés bevezetése, amely technológiai szempontból bármilyen helyzetben alternatívát jelenthet a készpénznek, ugyanakkor hozzáteszik, hogy széleskörű használata a gyakorlatban csak abban az esetben valósulhat meg, ha a készpénzes és kártyás vásárlásokhoz hasonlóan az átutalási tranzakciók is ingyenessé válnak.

A bankoknak kell biztosítaniuk a tranzakciók ingyenességet az MNB szerint
„A bankoknak olyan bárki által igénybe vehető lakossági számlacsomagot kell nyújtani, amely alacsony számlavezetési díj mellett lehetővé teszi korlátlan számú átutalás indítását”
Fotó: MH

Az elmúlt években Magyarországon a kártyás vásárlási forgalom nemzetközi szinten is kimagasló mértékben, évi 20-25 százalékkal bővült - szerepel a cikkben -, amihez jelentősen hozzájárult a technológiai fejlődés mellett, hogy a hazai bankok maguk is felismerték az árazás jelentőségét, és lehetővé tették az időszaki (éves) díjak mellett az egyes tranzakciók ingyenes lebonyolítását.

Mint írják, míg a legtöbb országban a pénzintézetek ráeszméltek arra, hogy az új Fintech szereplőkkel szembeni versenyképesség megőrzése érdekében szükség van új fejlesztésekre a szolgáltatási színvonal emeléséhez, addig ez a szándék Magyarországon nem mutatkozott a piaci szereplők részéről, a hazai bankok ugyanis a már hosszú ideje fennálló helyzetet kívánták fenntartani. Éppen ezért országunk nemzetközi versenyképességének megőrzése érdekében az MNB-nek kellett kezdeményezőként fellépnie, hogy végre elinduljon az azonnali fizetés hazai bevezetését célzó projekt, aminek eredményeként a banki fejlesztések mellett egy olyan központi infrastruktúra is elérhetővé válik, amely az azonnali fizetési szolgáltatás mellett rugalmasan tudja támogatni a jövőbeli pénzforgalmi innovációt is.

Mindebből adódóan márciustól az átutalások pillanatok alatt le tudnak majd bonyolódni, amik mobileszközről néhány gombnyomással elindíthatók lesznek. Ez pedig azt is jelenti, hogy semmilyen fizetési helyzetben nem lesz akadálya az átutalás, mint fizetési mód használatának, azaz a korábbi korlátozott alkalmazhatóság helyett akár személyek közötti pénzküldés, akár számlafizetés, akár kiskereskedelmi vásárlás során használható lesz - hangsúlyozzák a cikkben. A még mindig túlnyomórészt – az MNB felmérései szerint a tranzakciók 80-85 százalékában – készpénzt használó hazai pénzforgalomban ez alapvető fordulatot tesz lehetővé és számos további fejlesztési lehetőséget rejt magában.

Hozzáteszik azonban azt is, hogy a hatékony infrastruktúra, a számottevő mértékű befektetések a piaci szereplők, az MNB és a GIRO elszámolóház oldalán azonban önmagukban nem elégségesek a pénzforgalmi fordulat eléréséhez. Márciustól ugyanis bár technikailag elérhetővé válik az új szolgáltatás, a fogyasztók szempontjából ugyanakkor nem lesz kellően versenyképes a készpénzes és kártyás fizetésekkel, amennyiben marad a jelenlegi árazás.

Az MNB 2018-ban részletesen felmérte a hazai bankok lakossági pénzforgalmi szolgáltatásainak árazását nemzetközi összehasonlításban, amelynek két főbb következtetése volt, egyrészt, hogy a hazai bankok drágák, az általuk alkalmazott díjak az adott ország bérszínvonalához viszonyítva (és egyes esetekben abszolút értékben is) még a kapcsolódó illetékterheket levonva is jellemzően magasabbak, mint a többi európai országban, továbbá pedig, hogy míg Nyugat-Európában rendkívül elterjedt a csomagárazás, amikor a fogyasztóknak nem kell az egyes átutalások után külön díjat fizetniük, addig Magyarországon az egyes átutalásokat külön díjak terhelik - szerepel a cikkben.

Hangsúlyozzák azonban azt is, hogy az elektronikus tranzakciók – így az átutalások – változó költsége alacsony, amit megerősít az MNB felmérése is, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy az átutalási forgalom bővülése, a tranzakciószámok emelkedése banki oldalon rendkívül alacsony költségemelkedést jelent. Azaz a bank számára nem jelent az számottevő többletköltséget, ha egy ügyfél többször indít átutalást.

Megemlítik továbbá, hogy a hazai pénzforgalmi fordulathoz mindössze már csak arra van szükség, hogy a magyarországi bankok újragondolják rendkívül drága árazásaikat, valamint maradéktalanul kihasználják a technológiában rejlő lehetőségeket. Hozzáteszik azt is, hogy mindezt megerősíti többek között az Európai Központi Bank vonatkozó azon tanulmánya is, amely a lengyel azonnali fizetési rendszer alacsony kihasználtságát a magas díjakra vezeti vissza, szemben például az ingyenesen elérhető – és ennek megfelelően széles körben használt – angol, dán vagy svéd rendszerrel.

Ezek szerint ugyanis a drága hazai átutalási szolgáltatás azt eredményezi, hogy a magyar fogyasztók nem fogják széles körben használni az új innovatív fizetési szolgáltatást. Mindez annak ellenére van így, hogy a hazai bankoknak is elemi érdekük lenne a fordulat. A megjelenő egyre újabb fintech szereplők jellemzően ingyenes pénzforgalmi szolgáltatásokat nyújtanak az ügyfeleknek, és várhatóan már rövidtávon is tovább erősödik majd a verseny. A bankoknak ügyfeleik megtartásában, az ügyfélkapcsolatok erősítésében is rendkívül lényeges lehet, ha kényelmes és olcsó, a mindennapokban gyakran használt fizetési szolgáltatásokat nyújtanak.

Az MNB elvárása ezért az, hogy a bankkártyáknál már jelenleg is alkalmazott szerkezethez hasonlóan a hazai bankoknál az átutalási tranzakciókat ne terheljék külön díjak. Mindezt alacsony, mindenki számára elérhető számlavezetési díjak mellett kell megtenni, tekintettel a hazai bankok már jelenleg is fennálló drága árazására.

Minden banknak nyújtania kell tehát olyan bárki által igénybe vehető lakossági számlacsomagot, amely alacsony számlavezetési díj mellett lehetővé teszi korlátlan számú átutalás indítását. Ennek megvalósítását az MNB kiemelt prioritással kezeli és minden rendelkezésre álló eszközt alkalmazni fog a cél elérése érdekében - szerepel a cikkben.

Kapcsolódó írásaink