Külföld

Egyre több kritika éri az Európai Bizottság elnökét a kétes ügyei miatt

A brüsszeli lap arról számolt be, hogy már az orosz–ukrán háború kitörése előtt elkezdték kidolgozni a Moszkva elleni büntetőintézkedéseket. Björn Seibert, Ursula von der Leyen kabinetfőnöke és Daleep Singh, a Biden-kormány nemzetbiztonsági tanácsadója naponta egyeztettek a szankciók kapcsán.

Egyre több kritika éri az Európai Bizottság elnökét a kétes ügyei miatt
Kétes ügyletei miatt támadják az Európai Bizottság elnökét.
Fotó: Sky News

Az illetékesek azonban csak az Unió főbb gazdasági szereplőivel tárgyaltak külön a szankciós csomagról, például Párizzsal és Berlinnel. Attól tartottak, hogy kiszivárognak a dokumentum részletei, ezért csak az utolsó pillanatban nyújtották be a Bizottságnak a szövegterveztet. Emiatt számos bírálat érte az Európai Bizottság elnökét. Von der Leyen azonban nem törődött a kritikával.

Von der Leyen az európai helyett, inkább az amerikai érdekeket tartja szem előtt.
Von der Leyen az európai helyett, inkább az amerikai érdekeket tartja szem előtt.
Fotó: Sky News

Ian Lesser, a Német Marshall Alap alelnöke szerint a szankcióknak köszönhetően vált igazán szorossá az együttműködés Washington és Brüsszel között.

Az első büntetés azonban nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, ezért ezután egymást követték az újabb Moszkva ellenes intézkedések.

Annak ellenére, hogy Brüsszel már nagy rutint szerzett az orosz szankciók kapcsán – csak úgy, mint az első retorzió esetében – a hatodik intézkedéscsomag részleteit is elfelejtették egyeztetni a tagállamokkal.

A holland kormányfő sem hagyta már szó nélkül, az újabb bakit. Mark Rutte közölte: a hatodik szankciós csomagot – elsősorban az olajembargóra vonatkozó részt – nem készítették elő kellőképpen és ki sem kérték az uniós országok véleményét.

Egy bizottsági tisztségviselő szerint von der Leyen alkut kötött Varsóval.
Egy bizottsági tisztségviselő szerint von der Leyen alkut kötött Varsóval.
Fotó: ABC News

Szintén éles bírálatokat kapott az Európai Bizottság vezetője amiatt, hogy Lengyelország megkapta a koronavírus utáni helyreállítási alapot. Von der Leyent azért támadták, mert a döntés előtt még kemény kritikákkal illette Lengyelországot, az igazságszolgáltatás helyzete miatt.

A helyreállítási alap pénzei minden tagállamot megilletnek, de Brüsszel politikai fegyverként használja. A baloldal és a liberálisok ezért sem örültek annak, hogy Varsó megkapta a pénzt, mert így egy zsarolási lehetőségtől estek el.

Több uniós biztos – köztük Frans Timmermans és Margrethe Vestager – is írásban tiltakoztak a döntés ellen. Egy bizottsági tisztségviselő szerint von der Leyen alkut kötött Varsóval, anélkül, hogy figyelembe vette volna a Bizottság véleményét.

Az pedig már köztudott, hogy a brüsszeli vezető szeret titkos egyezségeket kötni.

Az Európai Bizottság elnöke kétes körülmények között állapodott meg a Pfizer vezérigazgatójával a koronavírus elleni vakcinák beszerzéséről is. A vezetők ugyanis sms-ben egyeztettek a szerződés részleteiről. Azt, hogy pontosan miben állapodtak meg – nagy valószínűséggel soha nem fogjuk megtudni. Az Európai Bizottság ugyanis nem találta meg azokat az üzeneteket, amiket a vezetők egymással váltottak. Von der Leyen egyébként Brüsszel nevében 31 milliárd dollár értékben rendelt be mRNS típusú vakcinákat az európai adófizetők pénzéből – az európaiak megkérdezése nélkül.

Titkos üzenetekben egyeztetett az elnök a Pfizer vezérigazgatójával.
Titkos üzenetekben egyeztetett az elnök a Pfizer vezérigazgatójával.
Fotó: Sky News

Az Európai Parlamentben több képviselője is úgy véli, hogy von der Leyennek ezek után le kellene mondania.

Elfogadhatatlannak tartják, hogy a politikus olyan meghatározó döntéseket hozott meg egyedül, amelyek minden európai állampolgár életét befolyásolták.

Nemcsak a kétes ügyei, hanem a meggondolatlan kijelentései miatt is egyre többen fordulnak ellene.

Strasbourgi évértékelőjében arra tett ígéretet, hogy az EU százmillió euróval fogja támogatni az ukrán iskolák rehabilitációját. Brüsszelben azonban senki nem tudja, hogy ezt a pénzt honnan teremtik elő, hiszen az Unió költségvetése amúgy is rendkívül feszített főképp az energiaválság elleni küzdelem finanszírozása miatt.

Az pedig szintén nem tett jót von der Leyen megítélésének, hogy az olasz választások előtt megfenyegette Rómát. Mint mondta: ha az új kormány rossz irányba indul el, akkor megvannak az eszközeik, mint például Lengyelország és Magyarország esetében. Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője undorítónak nevezte Von der Leyen kijelentését.

Elemzők szerint egyre több uniós vezetőnek szúrja a szemét, hogy az elnök kiszolgálja az Egyesült Államok igényeit, miközben az uniós biztosokat és a tagállamok vezetőit kihagyja a kulcsfontosságú kérdések megtárgyalásából.

FORRÁS: Politico, Sky News, Fox News