Gazdaság

A magán erdőgazdálkodók is jelentős részt vállalnak a lakosság tűzifaellátásában

A magánszektor jól kiegészíti a kormányzati tűzifaprogram intézkedéseit

A magán erdőgazdálkodók is jelentős részt vállalnak a lakosság tűzifaellátásában – közölte az Agrárminisztérium (AM) kedden az MTI-vel annak kapcsán, hogy Nagy István tárcavezető soron kívül egyeztetett a magán erdőgazdálkodók képviselőivel az ország tűzifaellátásának kérdéseiről.

A magán erdőgazdálkodók is jelentős részt vállalnak a lakosság tűzifaellátásában
Vidéken már jó előre felkészültek az emberek a télre, hiszen tavasz óta nagy mennyiségben vásárolnak tűzifát
Fotó: AFP/Hans Lucas/Valentino Belloni

A megbeszélésen elhangzott, hogy a magángazdálkodók elsősorban a tüzépek faanyaggal történő kiszolgálására koncentrálnak, hozzájárulva ezzel az ország energiaellátásának biztonságos fenntartásához – írták.

A közlemény szerint az állami erdőgazdaságok továbbra is prioritásként kezelik a hatósági áras tűzifaprogram kiszolgálását, amelyet a brüsszeli szankciók miatt kialakult energiaválság miatt indított a kormány a lakosság rezsiterheinek csökkentésére.

Hozzátették, hogy a magyarországi erdőterület csaknem fele magántulajdonban van, ezért az ott megtermelt faanyag piacra kerülése stratégiai jelentőségű. A kormányzat kiemelten fontosnak tartja az ország energiaellátási biztonságának fenntartását, ezért az állami erdők vonatkozásában meghirdetett tűzifaprogram mellett külön figyelmet fordít a magánerdőkben termelt faanyag hasznosítására.

A magánszektor augusztus végéig mintegy ötszázezer köbméter tűzifát juttatott a piacra, év végéig pedig további 500-600 ezer köbméter kitermelése várható – összegezte a megbeszélésen Mocz András, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének elnöke.

A felek egyetértettek abban az alapvető célkitűzésben, hogy a magángazdálkodók a meglévő ügyfélkör kiszolgálása mellett elsősorban a faanyag-kereskedők, a tüzépek számára történő szállításokra koncentrálnak. Így jól kiegészítik a kormányzati tűzifaprogram intézkedéseit, amely a közvetlen lakossági ellátásra helyezi a hangsúlyt.

A közlemény szerint a magán erdőgazdálkodási ágazat elkötelezett az országos szakpolitikai célkitűzések támogatásában. Erre jó példa, hogy a rendszerváltozás óta a magángazdálkodók több mint kétszázezer hektár új erdőt telepítettek, amely az ország erdőterületének egytizede.

Éppen ezért folyamatosan nő a magánerdőkben található fakészlet, így a magánerdészetek fontos részt tudnak vállalni az ország faanyaggal történő ellátásában – fogalmazott Mocz András.

Az elnök hozzátette, hogy tapasztalataik szerint vidéken már jó előre felkészültek az emberek a télre, hiszen tavasz óta nagy mennyiségben vásárolnak tűzifát.

A fával fűtő háztartásokban a mostani vásárlók jellemzően a következő szezonra készülnek már, és egy vagy akár több évre előre tervezik beszerezni a tüzelőt. A megnövekedett keresletet a magánszektor is érzi, és ennek megfelelő részt vállal az igények kiszolgálásában – mondta a szakember.

Az AM és a szakmai szervezet közös célként jelölte meg a gazdálkodó nélküli magánerdők arányának csökkentését és a szakirányítás támogatását, hogy a jelenleg kihasználatlan erőforrásokhoz is hozzájusson az ország.

Ezekben a kérdésekben további egyeztetéseket kezdeményeztek, és megerősítették a kormányzat részéről már megkezdett folyamatok, például az osztatlan közös tulajdonforma csökkentésének fontosságát – olvasható az AM közleményében.

Kapcsolódó írásaink