Gazdaság

Eladja a romániai nagy- és kiskereskedelmi üzletágát a Richter

Dobra veri a nagy- és kiskereskedelmi üzletágát Romániában a budapesti székhelyű Richter Gedeon Nyrt. A cég az egyik legnagyobb közép-kelet-európai gyógyszeripari vállalat, amely Nyugat-Európában, Kínában, Latin-Amerikában és Ausztráliában is közvetlen piaci jelenlétet épített ki.

Eladja a romániai nagy- és kiskereskedelmi üzletágát a Richter
A cég az egyik legnagyobb közép-kelet-európai gyógyszeripari vállalat (Képünk illusztráció.)
Fotó: MH

Értékesíti a nem fő tevékenységi körébe tartozó romániai üzletrészét a Richter Gedeon Nyrt. A budapesti és a bukaresti székhelyű Dr. Max BDC, s.r.o. pénteken jelentette be, hogy közös leányvállalatuk, az Armedica Trading S.R.L. részvény adásvételi szerződést írt alá a Mediplus Exim S.R.L.-lel, az A&D Pharma leányvállalatával (mindkét vállalat a Dr. Max Csoport tagja.). A kontraktus révén új tulajdonosa lesz a Pharmafarm S.A., illetve Gedeon Richter Farmacia S.A. cégeknek. A vételár kiegyenlítése a román versenyhatóság döntésének függvényében a tranzakció zárásakor esedékes.

Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója a bejelentéskor kiemelte, így lehetővé válik, hogy a jövőben azokra a tevékenységekre fókuszáljanak, amelyek kiemelten fontosnak a vállalatnak. A hír kapcsán Leonardo Ferrandino, a Dr. Max Csoport vezérigazgatója pedig arról beszélt, az üzlet újabb jelentős lépés abba az irányba, hogy cégük a román piacon végzett tevékenységét kiszélesítse.

A budapesti székhelyű Richter Gedeon Nyrt. az egyik legnagyobb közép-kelet-európai gyógyszeripari üzem, amely Nyugat-Európában, Kínában, Latin-Amerikában és Ausztráliában is közvetlen piaci jelenlétet épített ki. A 2021 végén a 4,4 milliárd euró tőzsdei értékű cég mintegy 1,8 milliárd euró konszolidált árbevételt ért el.

Több mint huszonöt éves piaci jelenlétével az A&D Pharma a Dr. Max Csoport tagjaként az egyik legnagyobb és legdinamikusabb gyógyszeripari vállalatcsoport Romániában. Több mint ötezer munkavállalójával 1,2 milliárd eurót meghaladó árbevételt ért el tavaly. A csoport a kiskereskedelmi szegmensben Dr. Max és Sensiblu márkanevek alatt több mint hétszázhatvan patikával vesz részt.

Kapcsolódó írásaink