Gazdaság

Megállni látszik a lakásárak emelkedése

Változó képet mutat 2022-ben az ingatlanpiac, az erős első és a kissé enyhébb második negyedév után – a visszafogott első őszi hónapnak is köszönhetően – az eddigi leggyengébb negyedévét zárta idén a szegmens, amelyben a Duna House árindexei alapján megállt az áremelkedés – írta közleményében a közvetítőhálózat.

Megállni látszik a lakásárak emelkedése
Az év végére 120-130 ezer tranzakcióval zárhat a lakáspiac
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Duna House (DH) becslése alapján országosan 9200 ingatlantranzakció zajlott szeptemberben, ami hatszázalékos elmaradás az előző hónaphoz képest, ennek ellenére az éves tranzakciószám már így is átlépte a százezres határt szeptemberre. A második negyedévtől érezhető lassulást a változó gazdasági helyzet és az ennek köszönhetően dráguló hitelkamatok okozzák elsősorban a DH szakemberei szerint. Az eddigiekhez hasonló nagyságú visszaeséssel számolva az utolsó negyedévben, az év végére 120-130 ezer tranzakcióval zárhat a lakáspiac. A rezsinövekedés miatti változások további kivárást és bizonytalanságot okoznak eladói és vevői oldalon egyaránt, amely szintén hatással lehet az év utolsó negyedévében mind az árakra, mind az ingatlanpiaci forgalomra.  

A DH árindexek változása alapján az előző negyedévek meredek emelkedését korrigálja az ingatlanpiac, az országos lakásárindex nominál értéken stagnált, reál értéken hét ponttal alacsonyabban zárt. Az egyes ingatlantípusok és lokációk indexei szintén csökkenő, korrigáló képet mutatnak, amely alapján az eddigi emelkedő tendencia megtörni látszik. A kereslet az egész negyedévben alacsony volt annak ellenére, hogy a negyedév utolsó hónapjában kisebb emelkedéssel zárt a vevői aktivitást mutató keresletindex. Az irányárváltozás egyelőre minimális az ingatlanpiacon, a mozgástér jelenleg még nem a hirdetési árban, hanem a vevői alkuban jelentkezik, amely a harmadik negyedévben ingatlantípustól és területtől függően három-hét százalék között alakult a piacon.

A jelzáloghitel-piacon az előző év harmadik negyedévével összehasonlítva az ingatlanpiacnál is nagyobb, harmincszázalékos csökkenést tapasztaltak a Credipass elemzői, ezzel az idei év leggyengébb negyedévét hagyták maguk után. Az átlagos hitelnagyság országszerte mérséklődött, már a fővárosban sem haladja meg a húszmillió forintot. A becslés alapján 2022 szeptemberében 82 milliárd forint jelzáloghitel realizálódott, így a harmadik negyedévet 264 milliárdos volumennel zárta a lakáscélú hitelek piaca. A hiteligénylők a legnagyobb arányban húszéves futamidő mellett, a változó kamatkörnyezetben kiszámíthatóbb, minimum tíz évre fixált kamatozású konstrukciók mellett döntenek, de emelkedett a harmincéves kifutású szerződések száma is.

Három érdekes adatot is közöl a DH. A fővárosi I. kerületben az értékesített újépítésűek négyzetméterára megközelítette a hárommillió forintot. Budán átlagosan 90 millió forint felett költöttek a vásárlók téglaépítésű ingatlanra. Az ország teljes területén mérséklődött az átlagos hitelnagyság.

Kapcsolódó írásaink