Gazdaság

Nem kerül le a napirendről a gázársapka-javaslat

Brüsszel gázársapka-javaslata nem gazdasági, hanem politikai célt szolgál. Egy ilyen energiahiányt előidéző javaslat azért sem jó ötlet, mert az áramszolgáltatás korlátozása sem zárható ki. Svédországban készülnek is erre, pedig a mobilhálózatok és a biztonsági rendszerek lehetséges leállása hatalmas biztonsági kockázatot rejt.

Nem kerül le a napirendről a gázársapka-javaslat
Egyáltalán nem elképzelhetetlen forgatókönyv Svédországban a tervezett többórás áramszünet, a földgázhiány viszont az egész kontinenst érintheti, és nem csak a háztartások sínylik meg
Fotó: MH

Nem kerül le az uniós vezetők asztaláról az Európai Bizottság gázársapka-javaslata. Manfred Weber szerint a következő tanácsülésen újra tárgyalhatnak az intézkedés bevezetéséről – írta Facebook-bejegyzésében Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője.

Ez azért aggasztó szerinte, mert – az előzetes szakértői véleményeken túl – már a valós adatok is egyértelműen megmutatják, hogy a tőzsdei árplafon kevesebb gázt és magasabb árakat eredményezne az európai piacokon. Az elmúlt hónapban minden alkalommal, amikor esély mutatkozott a beavatkozás elfogadására, emelkedtek a gázárak, amikor pedig úgy tűnt, hogy a tagállami vezetők nem fogadják el az intézkedést, a tőzsde korrigált (ezt láthattuk a napokban is) – mutatott rá.

Egyértelmű tehát, hogy a beavatkozás – ellentétben a bizottság eredeti indoklásával – nem javítana az unió gazdasági helyzetén.

Többször írtuk, egy ilyen lehetséges intézkedés energiahiányt okozna, ugyanis a kereskedők (a szolgáltatókkal szemben) nem kötelezhetők arra, hogy változatlan áron biztosítsanak ugyanakkora mennyiséget, ha nem kapják meg a kért összeget, egész egyszerűen nem értékesítenek energiát. Ez többek között áramszünetekhez, kimaradásokhoz vezethet, mivel az erőművek – országtól függően – kisebb-nagyobb hányada földgázt használ az elektromosság előállításához.

Svédországban tervezett áramszünetekkel számolnak, a takarékosság jegyében régiónként háztartásokat kapcsolnak le időszakosan az áramhálózatról, de ahogyan az Index.hu és a Magyarnemzet.hu is írta, ez nem csupán gyertyával megvilágított otthonokat jelent, hanem azt is, hogy a mobilszolgáltatások sem lesznek elérhetők, nem lehet majd idejében mentőt, tűzoltót, rendőrt hívni.

Utóbbi kettő azért különösen érdekes, mert a szobában használt nyílt láng tüzet okozhat, az elektromos biztonsági rendszerek kényszerű kiiktatása pedig melegágyát képezheti a fosztogatásoknak. A tolvajokat is nehezebb felkutatni, ha csak korlátozottan vagy késve lehet elérni a bűnüldözőket.

A Svéd Polgári Védelmi Ügynökség (MSB) dokumentumai szerint a legvalószínűbb forgatókönyv szerint két-négyórás, tervezett áramkimaradásokra számíthatnak majd a polgárok – írta a Magyarnemzet.hu.

Kapcsolódó írásaink