Gazdaság

Csökkent a német ipari termelés

Augusztusban a várnál nagyobb mértékben csökkent a német ipari termelés az előző havihoz képest a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki jelentése szerint.

Csökkent a német ipari termelés
Az energiatermelés augusztusban 6,1 százalékkal volt alacsonyabb az egy hónappal korábbinál
Fotó: Oliver Dietze/dpa/AFP

Az előző havihoz képest augusztusban szezonális és naptári kiigazítással 0,8 százalékkal csökkent az ipari termelés a várt 0,5 százalékos csökkenés helyet, a havi bázison változatlan júliusi termelés után. A júliusi adatot a Destatis felülvizsgálat után 0,3 százalékos csökkenésről módosította változatlanra.

Az egy évvel korábbihoz képest naptári kiigazítással 2,1 százalékkal nőtt az ipari termelés augusztusban.

A német ipari termelés a feldolgozóipar, a bányák és közüzemi szolgáltatók inflációval kiigazított termelési értékének változását méri.

A feldolgozóipari termelés (az energiaipar és az építőipar nélkül) augusztusban 0,1 százalékkal csökkent júliushoz képest szezonális és naptári kiigazítással. A feldolgozóiparon belül a fogyasztási cikkek termelése 1,8 százalékkal, a beruházási javaké pedig 1,2 százalékkal nőtt. A félkész termékek termelése 2,4 százalékkal csökkent.

Az energiatermelés augusztusban 6,1 százalékkal, az építőipari termelés pedig 2,1 százalékkal volt alacsonyabb az előző havinál.

Az energiaigényes iparágakban a termelés augusztusban 2,1 százalékkal csökkent júliushoz képest, ami sokkal meredekebb visszaesés, mint a feldolgozóiparban és az iparban összességében.

A termelésre továbbra is hatással van az elsődleges termékek nagyfokú hiánya. Az ifo gazdaságkutató intézet szerint augusztusban megkérdezett ipari vállalatok 62,0 százaléka mondta azt, hogy a szűk szállítási keresztmetszet miatt nehézséget okoz számukra a köztes termékek és nyersanyagok beszerzése.

Augusztusban az energiahordozók drágulása miatt a vártnál nagyobb mértékben emelkedtek az importárak is, amit ugyancsak a Destatis pénteki jelentése állapított meg.

Németországban az importárak augusztusban 32,7 százalékkal, 1974 márciusa óta a legnagyobb mértékben emelkedtek éves bázison, felülmúlva a 29,9 százalékos piaci előrejelzéseket. Júliusban 28,9 százalékos, júniusban pedig 29,9 százalékos volt az importárak éves emelkedésének mértéke.

Az előző havihoz képest az importárak 4,3 százalékkal emelkedtek augusztusban a júliusi 1,4 százalékos havi emelkedés után.

Az energiaimport augusztusban 162,4 százalékkal volt drágább, mint egy évvel korábban, és 18,9 százalékkal volt drágább, mint júliusban. Az energiaimport ára elsősorban a földgáz miatt emelkedett. A idén augusztusban a földgáz mintegy négyszer annyiba került, mint tavaly augusztusban, az ár 306,3 százalékkal nőtt, az előző havit, a júliusit pedig 48,2 százalékkal haladta meg.

A villamosenergia ára augusztusban 464,5 százalékkal ment fel éves bázison az európai piaci jegyzésben. Az importált villamosenergia ára júliushoz képest 46,9 százalékkal ment feljebb augusztusban.

Az energiaárak nélkül az importárak augusztusban 13,2 százalékkal voltak magasabbak mint az előző év augusztusában és 0,1 százalékkal magasabbak, mint júliusban. Kizárólag a kőolaj és kőolajtermékek nélkül számítva az importárindex 30,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban és 5,6 százalékkal magasabb az előző havinál.

Kapcsolódó írásaink