Gazdaság

Hernádi Zsolt: Új energiarend születik

Új energiarend van születőben Hernádi Zsolt szerint. A MOL-csoport vezérigazgatója úgy véli: Európa könnyen versenyhátrányba kerülhet Ázsiával és az Egyesült Államokkal szemben.

Hernádi Zsolt: Új energiarend születik
A MOL-vezér szerint komoly kihívással néz szembe az unió
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Egy új globális energiarend alakul ki, amelyben az energiaszuverenitás és a diverzifikált hordozókhoz való hozzáférés biztosítása elsődleges kérdés lesz – állapítja meg közleményében a XXI. Század Intézet, amelynek Mozgásban Extra című műsorának a MOL-csoport elnöke volt ezúttal a vendége. Hernádi Zsolt szerint Európa nagyon komoly problémákkal küzd az energiabiztonság terén, amit tovább súlyosbít az Északi Áramlat–1 és –2 gázvezetékek ellen intézett szabotázsakció. A szakértő úgy véli, a támadás lényegében véglegesítette az új energiarend megszilárdulását, ami egyben azt is jelenti, hogy a korábbi útra már nem lehet visszatérni.

Az elmúlt évtizedekben Európa az orosz nyersanyagra, míg Oroszország az európai technológiákra támaszkodott, ennek a kölcsönösen előnyös együttműködésnek most vége szakadt – fejtette ki, hozzátéve: Európának új nyersanyagforrásokat kell keresnie, annál is inkább, mert a gázzal itt nem csak fűtenek, hanem áramot is fejlesztenek, így az árak növekedése súlyos versenyhátrányba taszíthatja az uniót. Példaként említette, hogy az autógyártás átkerülhet Ázsiába, vagy az Egyesült Államokba, ahol nincsenek olyan jellegű strukturális problémák, mint itt.

Hernádi Zsolt felhozta továbbá a fenntarthatóság kérdését. Mint mondta, a gáz meglehetősen környezetkímélő, de a jelen helyzetben sokan térhetnek át a dízel égetésére az energetikai szektorban, hiszen az jóval olcsóbb, Európa pedig nincs felkészülve arra, hogy máról holnapra átálljon a cseppfolyósított gáz felhasználására.

Bár a műsorban nem esett szó róla, érdemes hozzátenni, máig rejtély, ki vagy mi okozta az Oroszországot Németországgal összekötő gázvezetékek sérüléseit. Egyes szakértők szerint Moszkva követett el „önmerényletet”, hogy ezzel is nyomást gyakoroljon az Európai Unióra. Mások, például a Harvard és a Columbia egyetemek Nobel-díjra is jelölt közgazdász professzora, Jeffrey D. Sachs ellenben azt állítja: az Egyesül Államok és Lengyelország lékelték meg a vezetékeket.

Kapcsolódó írásaink