Gazdaság

Technikumoknak és szakiskoláknak hirdetik meg októberben a Legyél te is pénzügyi junior klasszis! versenyt

Mostanáig, mintegy tíz nappal a jelentkezési határidő előtt már több száz csapat jelentkezett

Harmadik alkalommal hirdet idén pénzügyi versenyt Legyél te is pénzügyi junior klasszis! címmel a Privátbankár.hu Kft., ezúttal a technikumok és szakiskolák számára. A versenyre október 14-ig délig várják a 14-19 év közötti diákok jelentkezését – közölték a szervezők sajtótájékoztatón szerdán  Budapesten.

Technikumoknak és szakiskoláknak hirdetik meg októberben a Legyél te is pénzügyi junior klasszis! versenyt
Képünk illusztráció
Fotó: Facebook

Gáspár András, a Privátbankár.hu lapigazgatója elmondta: A két korábbi, a szakiskolák számára kiírt versenyen több mint 1500 négyfős csapat vett részt. Mostanáig, mintegy tíz nappal a jelentkezési határidő előtt már több száz csapat jelentkezett – ismertette.

A diákok szakértők által összeállított, valós élethelyzetekre alkalmazható tananyagból készülhetnek a versenyre, amely a mostani nehezebb gazdasági helyzetben elengedhetetlen a boldoguláshoz. Az első két forduló online lesz, a harmadik, országos döntőn személyesen vesznek részt a megyei forduló győztesei Budapesten december 8-án – közölte.

Balogh László, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára kiemelte, hogy az elmúlt években jelentősen javult a lakosság, különösen a fiatalok pénzügyi tudatossága, amit az egész társadalom, és nemzetgazdaság számára kedvező. Ezt tükrözi a lakossági állampapírok iránti igény növekedése és a nyugdíjcélú- és lakossági megtakarítások emelkedő szintje is – fűzte hozzá.

Megjegyezte, 2017 óta a pénzügyi ismeretek átadása számos tantárgy keretében a Nemzeti alaptanterv részévé vált, és kerettantervek is részletes előírásokat tartalmaznak a témakörben. A Pénzügyminisztérium honlapján elérhető okosanapenzzel.hu oldalon pedig minden élethelyzetre – a gyerekvállalástól, a nyugdíjra való felkészülésig – naprakész tanácsok érhetők el közérhető nyelven – mondta.

Pleschinger Gyula, az MKB Private Banking igazgatója a 2008-as válság óta a bankszektortól elvárt nagyobb társadalmi felelősségvállalás jó példájának nevezte a verseny támogatását, és megjegyezte, hogy az oktatás az egyik olyan terület, ahol mérhető ennek társadalmi hasznossága.

Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója azt emelte ki, hogy a pénzügyi szektor szereplőinek is érdeke az ügyfelelek pénzügyi tudatosságának növelése, Lambertus József, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal főosztályvezetője pedig arról beszélt, hogy a Nemzeti Adóhatóság (NAV) a kezdetektől fogva támogatta a versenyt, munkatársai részt vettek a tananyagok kidolgozásában. Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár elnöke leszögezte, a MÁK kötelezettségének érzi, hogy erősítse a pénzügyi tudatosságot.

Kapcsolódó írásaink