Gazdaság

Az OECD országaiban gyorsult az infláció augusztusban

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban a fogyasztói árnövekedés éves szinten átlagosan 10,3 százalékra gyorsult augusztusban az egy hónappal korábbi, 10,2 százalék után.

Az OECD országaiban gyorsult az infláció augusztusban
Az energiainfláció tartósan harminc százalék felett van (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Júniusban szintén 10,3 százalék volt az infláció, 1988 óta ekkor nőtt először a legmagasabbra.

Az energiaár-infláció 30,2 százalékra lassult augusztusban éves szinten az OECD-országokban a júliusi 35,3 százalékról. A növekedés ütemének lassulása a szervezet 38 országának több mint 60 százalékában volt megfigyelhető. Az élelmiszerárak emelkedése ugyanakkor a júliusi 14,5 százalékról 15 százalékra gyorsult.

Az élelmiszer- és energiaköltség nélkül számított fogyasztói árak (maginfláció) 7,2 százalékkal emelkedtek augusztusban az egy hónappal korábbi, 6,8 százalékos bővülés után.

Augusztusban a G7-országok inflációja átlagosan 7,5 százalékra lassult a júliusi 7,6 százalékról az energiaárak növekedésének gyengülése miatt. Az Egyesült Államokban az augusztusi infláció 8,5 százalékról 8,3 százalékra, Franciaországban 6,1 százalékról 5,9 százalékra, az Egyesült Királyságban pedig 8,8 százalékról 8,6 százalékra lassult. Németországban ugyanakkor az infláció 7,5 százalékról 7,9 százalékra gyorsult.

Az eurózónában az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) 9,1 százalékra nőtt a júliusi 8,9 százalékról, az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított fogyasztói árak emelkedése 4 százalékról 4,3 százalékra gyorsult augusztusban.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának előzetes adatai szerint a HICP-index növekedési üteme szeptemberben 10 százalékra, a maginfláció pedig 4,8 százalékra gyorsult az euróövezetben.

A G20-országok inflációja augusztusban 9,2 százalék volt, harmadik hónapja nem változott.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom