Gazdaság

Jövő év elejétől lassulhat az infláció

Az infláció üteme ez év végéig, döntően szeptemberben tovább emelkedik a monetáris politika hatókörén kívüli tényezők miatt, utána jövő év elejétől lassulás várható, a dezinflációs hatások 2023 második felében erősödnek – mondta Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóság igazgatója a jegybank Inflációs jelentését bemutató online sajtótájékoztatón csütörtökön.

Jövő év elejétől lassulhat az infláció
Balatoni András szerint kettős tényező játszik szerepet az infláció 2023 eleji fékeződésében
Fotó: MH

Az MNB kedden már közzétette a jelentés főbb számait: 2022-re a korábban vártnál magasabb, 13,5–14,5 százalék közötti éves átlagos inflációt jeleztek előre az előző prognózis 11–12,6 százalék közötti értékével szemben.

A jegybank igazgatója kiemelte: a 2023-as fordulat az árak alakulásában egyrészt „a globális recessziós ciklusra és a nyersanyagárciklus változására”, másrészt a belső kereslet mérséklődésére és a fogyasztási kiadások csökkenésére vezethető vissza.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom