Gazdaság

Az unió a kieső orosz gáz miatt kiszolgáltatottá válhat

A kereskedelmi konfliktus mélyülésével Európa kezéből kicsúszik az irányítás. A 2023-as gázév még nehezebb lehet, mivel az orosz import csak egy irányból tud érkezni, és a tavalyi mennyiség egyötöde lehet.

Az unió a kieső orosz gáz miatt kiszolgáltatottá válhat
Igazi lábon lövés volt a vezetékek felrobbantása, csak a Török Áramlat marad, ami nem lesz képes Európát kiszolgálni
Fotó: MH

Az Európai Unió éves gázfogyasztása négyszázmilliárd köbmétert tett ki tavaly, ebből mindössze 54 milliárd köbméter a saját kitermelés, a fennmaradó jelentős hányadot importból fedezte a közösség – hívta fel a figyelmet videóbejegyzésében Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője.

Ismert, a legnagyobb beszállítónk Oroszország volt, tőlük több mint 150 milliárd köbméter energiahordozót vásároltunk. Hortay Olivér felhívta a figyelmet, úgy tűnik, Európa elveszítette legnagyobb beszállítóját. A tavalyi orosz import húsz százalékáért felelős Jamal földgázvezeték a rubelben történő fizetés körüli vita miatt (amelynek technikai kivitelezéséről itt írtunk) már tavasszal leállt.

A Németországba érkező Északi Áramlat–1-en az orosz fél az olajembargó elfogadását követően korlátozta a gázszállítást, majd augusztus végére teljesen le is állította azt. Ehhez hozzájön, hogy a napokban történt vezetékrobbantások miatt a szállítás jó időre el is lehetetlenül. A legfontosabb ukrán vezetéket pedig a Gazprom a tranzitdíjak körüli vita (Ukrajna nem tud megállapodni a Gazprommal) miatt állíthatja le.

Kulcsfontosságú útvonalnak a tavaly átadott Török Áramlat marad, ahonnét Magyarország gázkészlete nagyobb részét szerzi be, azonban ahhoz kicsi, hogy Európa helyzetén érdemben javíthasson.

Hortay Olivér rámutatott, a mélyülő kereskedelmi konfliktus miatt már az idei év vége is bizonytalanná, tervezhetetlennél vált. Európa saját kitermelését rövid távon nem tudja érdemben bővíteni, és mivel az év első felében még vásároltunk orosz gázt, az onnan érkező import 50 milliárd köbméterre (a tavalyi érték harmadára) szorulhat vissza.

A Nemzetközi Energiaügynökség becslése szerint az infrastrukturális korlátok miatt az egyéb országoktól vásárolt gáz legfeljebb 225 milliárd köbméterre növekedhet – összevetésül: ez a tavalyi éves szükségletnek kicsivel több mint a fele, ha hozzáadjuk az orosz vásárlást, illetve a saját kitermelést, akkor a tavalyi érték kicsivel több mint négyötöde áll az unió rendelkezésére.

Hortay Olivér szerint az ellátás veszélybe kerülése az igények alakulásán múlik elsősorban, viszont az időjárást vagy a válság várható hatásait nehéz előre pontosan megjósolni. A szakértő szerint a 2023-as év az, ami még aggasztóbb lehet. Ha ugyanis Európa csak a Török Áramlaton tud orosz gázt venni, akkor az orosz import mennyisége a tavalyi év ötödére(!) 30 milliárd köbméterre eshet. A kieső mennyiséget pedig az infrastrukturális korlátok miatt Európa csak részben lesz képes pótolni. Az árak és az ellátáskorlátozás veszélye pedig még tovább nő – zárul a bejegyzés.

Kapcsolódó írásaink