Gazdaság

Steiner Attila: Magyarország felkészült a fűtési szezonra

Az ország felkészült a téli fűtési időszakra, a gáztárolók töltöttsége alapján biztosítottak a gazdaság és a háztartások működtetéséhez szükséges energiahordozók – jelentette be Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára.

Steiner Attila: Magyarország felkészült a fűtési szezonra
Steiner Attila: A gáztárolók töltöttsége jelenleg 72 százalék
Fotó: MH/Katona László

Az államtitkár emlékeztetett: a kormány célja, hogy az energiaválságban is garantálja az ellátásbiztonságot és alacsonyan tartsa a lakossági energiaárakat. Az európai emberek Brüsszel elhibázott politikája miatt fizetnek szankciós árat az energiáért. A magyar kormány a kezdetektől ellenezte ezeket a szankciókat, melyekről most már tisztán látszik, hogy több kárt okoztak Európának mint Oroszországnak.

A kormány a rezsicsökkentéssel, a tűzifaprogrammal, a barnaszén-programmal, a benzinár-stoppal, az élelmiszerár-stoppal és a kamatstoppal segíti a családokat. A rezsicsökkentés 2013 óta Európában egyedülálló módon védi a lakosságot az energiaárak növekedésétől, ez a legnagyobb ilyen jellegű családoknak nyújtott segítség Európában, hiszen az átlagjövedelem 30 százalékát adja támogatásként, míg ez Németországban 20, Ausztriában pedig hat százalék.

A rezsicsökkentés továbbra is minden magyar háztartás számára megmarad az átlagfogyasztás mértékéig, amely felett úgynevezett lakossági piaci árat kell fizetnie a magyar felhasználóknak, ami a világpiaci árhoz képest jóval kedvezőbb. Ezzel mindenki havonta hozzávetőleg 181 ezer forintot spórol meg az átlagos fogyasztásig. Az MVM szeptember 19-ig mintegy 2,4 millió gázszámlát állított ki, amelyek csaknem négyötöde az átlagfogyasztás alatti volt, ezekre teljes mértékben a rezsicsökkentett árazás vonatkozott.

A gáztárolók töltöttsége jelenleg 72 százalék, és mivel az ország tárolókapacitása meglehetősen nagy, az éves fogyasztáshoz viszonyított töltöttség szempontjából jóval az uniós átlag felett van, a hazai gazdaság működéséhez és a háztartások számára szükséges energiahordozók rendelkezésre állnak.

Kapcsolódó írásaink