Gazdaság

Rengeteget számít a kisebb települések ingatlanpiacának felpezsdítésében a falusi csok

Láthatóan jót tett a falusi csok a kistelepülések ingatlanpiacának, és rengeteget segíthet a lakásfelújítási támogatás az energetikai korszerűsítésekben is. A járvány alatt tapasztalható nagyfokú kiköltözési hullám alábbhagyott, de továbbra is népszerű Budapest vonzáskörzete.

Rengeteget számít a kisebb települések ingatlanpiacának felpezsdítésében a falusi csok
Van olyan főváros melletti település, amelyik kitehetné a megtelt táblát
Fotó: MH/Katona László

A falusi csok a fiatal, de a nagyvárosi forgatag helyett inkább a nyugalmat preferáló családok számára nyújt segítséget az otthonteremtésben. A Duna House legfrissebb, Fejér megyei, valamint Komárom-Esztergom megyei ingatlankörképéből is egyértelműen látszik, a falusi csok rengeteget számít a kisebb települések ingatlanpiacának felpezsdítésében – válaszolta lapunk megkeresésére Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. Az energiaárak emelkedésének ellenére is mindkét megyében a legkeresettebb ingatlantípus a családi ház – tette hozzá.

Kifejtette, ezek az ingatlanok a legtöbb esetben lakható vagy jó állapotúak, ugyanakkor gyakori, hogy a fűtésrendszert tekintve korszerűsítésre szorulnak, de legalább esztétikai felújítással mindenképpen számolniuk kell a vásárlóknak. Ekkor válik kiemelten fontossá az idén még igényelhető lakásfelújítási támogatás.

Közhelynek tűnhet, mégis manapság fokozottan igaz, többször írtuk: ingatlaneladás előtt sokat jelenthet, ha a tulajdonos áldoz az ingatlan korszerűsítésére, a fűtésrendszer átalakítására, szigetelésre, a nyílászárók cseréjére, esetleg napelem telepítésére fordítja a lakásfelújítási támogatás összegét. Az ilyen jellegű modernizálásnak köszönhetően az eladó a későbbi értékesítés során nagyobb eséllyel forintosítható előnyre tesz szert – mutatott rá a támogatás jelentőségére, az általa nyújtott lehetőségekre Benedikt Károly.

Ennek megfelelően látszik, hogy a felújítási kedv nem túl magas, Budapesten hat, fővároson kívül a vevők tizenegy százaléka keres renoválandó ingatlant.

Az agglomerációkra vonatkozó kérdésünkre a szakember azt mondta, a pandémia bezártsága elől menekülő, kiköltöző családok inváziója kissé alábbhagyott. Ugyanakkor általánosságban elmondható, hogy a járványidőszak éveiben virágzott a legtöbb nagyváros agglomerációja. A korábban is ezeken a településeken élők vegyes hangulattal fogadták a kitelepülők sokaságát, hiszen nem ritka, hogy a városok infrastruktúrája, a bölcsődei, óvodai vagy az orvosi ellátás nem tud kellően gyors ütemben felzárkózni a megnövekedett lakosság igényeihez. A fővárosi agglomerációs települések népszerűsége töretlen, Érden például kitehetik, sőt talán ki is tették a megtelt táblát.

Kapcsolódó írásaink