Gazdaság

Lezárta tizenhat hónapos kamatemelési ciklusát a jegybank

A 13 százalékos alapkamattal a jegybank lezárta az eddigi 16 hónapos alapkamat-emelési ciklust, „jó nagy pontot tettünk, hogy mindenki láthassa, vége van” – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a monetáris tanács keddi ülését követően. Egyúttal azt is jelezte, más módon küzdenek tovább az infláció ellen.

Lezárta tizenhat hónapos kamatemelési ciklusát a jegybank
Matolcsy György: Jó nagy pontot tettünk a kamatemelési ciklus végére
Fotó: MH

Keddi ülésén 125 bázisponttal, 13 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A kamatfolyosó két szélét is 125 bázisponttal emelte a testület. A döntés meghaladta az elemzői, 100 bázispontos szigorítási várakozásokat.

A vártnál nagyobb magyar jegybanki kamatdöntés után erősödésnek indult a forint, azonban amikor Matolcsy György jegybankelnök azt jelentette be, hogy vége a kamatemelési ciklusnak, rögtön gyengülni kezdett a magyar deviza.

A 13 százalékos alapkamattal ugyanis a jegybank lezárta az eddigi 16 hónapos alapkamat-emelési ciklust, „jó nagy pontot tettünk, hogy mindenki láthassa, vége van” – fogalmazott Matolcsy György.

A testület az ülés után kiadott közleményében azt írta, megítélése szerint az alapkamat jelenlegi szintjével a kamatkondíciók kellően szigorúvá váltak, ami biztosítja az inflációs cél elérését. Előretekintve a likviditás szűkítése és a monetáris transzmisszió további erősítése kerül az MNB fókuszpontjába, ennek érdekében a jegybank a jövőben újabb intézkedésekről dönthet – tették hozzá.

Az MNB elnökének kamatdöntő ülést követő online tájékoztatón elhangzott szavai szerint az alapkamat-emelési ciklus lezárásával nincs vége az infláció elleni küzdelemnek, a jegybank más eszközökre nagyobb hangsúlyt fektetve folytatja a pénzügyi szigorítást és az infláció elleni küzdelmet. Ebben az évben még nő az inflációs ütem, és csak a jövő év első felében áll meg, tetőzik, majd lassú csökkenésnek indulva 2024-ben ér a jegybanki cél közelébe.

Kapcsolódó írásaink