Gazdaság

Tovább erősödött hazánk innovációs teljesítménye

Az elmúlt időszak kiemelt feladata az egyetemek és kutatóintézetek infrastrukturális feltételeinek javítása volt

Magyarország idén még közelebb került az EU-átlaghoz a kutatás-fejlesztés és innováció területén. Az Európai Bizottság jelentése szerint egy helyezést előre lépve hazánk az innovációs rangsor 21. helyén áll, ezzel a „feltörekvő innovátorok” közül a legjobb eredményt érte el. A javuló innovációs adatok is bizonyítják, hogy eredményes volt a kutatás-fejlesztési és innovációs rendszer megújítása – írta közleményében a  Kulturális és Innovációs Minisztérium

Tovább erősödött hazánk innovációs teljesítménye
György László a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az Európai Bizottság szeptember 22-én tette közzé a 2022. évi európai innovációs eredménytáblát, amely különböző dimenziókban, 32 indikátor mentén ad összehasonlító képet a tagállamok innovációs rendszereiről. Az eredménytábla szerint Magyarország innovációs teljesítménye tovább javult az előző év eredményéhez képest – Horvátországot megelőzve –, vezeti a „feltörekvő innovátorok” csoportját. A V4 országok közül mögöttünk végzett Szlovákia (23.) és Lengyelország (24.), Csehország a 14. helyezéssel a „mérsékelt innovátorok” csoportjában kapott helyet. Magyarország teljesítménye a 2022-es EU átlag 69,8%-a, amely meghaladja a 2021-es eredményt és már majdnem eléri a mérsékelt innovátorok küszöbértékét (70%). A 2021-es eredményhez képest három százalékpontos, míg a 2015–2022-es időszakot vizsgálva már 7,1 százalékpontos növekedést állapíthatunk meg hazánk esetében.

Az indikátorok szintjén hazánk erősségei közé sorolható a „külföldi doktoranduszok száma”, az „üzleti K+F kormányzati támogatása”, a „high-tech termékek exportja”, valamint a „tudományos és vállalati szféra közös publikációinak száma”.
Magyarország a dimenziók közül a legjobb teljesítményt a szektorok közötti együttműködéseket bemutató „Együttműködések”, a főként exportértékesítést tartalmazó „Értékesítési hatások” és „A finanszírozási és támogatási rendszer” kategóriákban nyújtotta.

György László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára elmondta: „Az innováció- és tudástermelő rendszereinket a legjobb nemzetközi példák alapján újítjuk meg. A legjobbaktól tanulni mindig megtiszteltetés, ezért a tudásvezérelt gazdasági növekedés biztosítása érdekében egyetemközpontú innovációs ökoszisztémákat hozunk létre a legjobb holland, finn, brit, amerikai és izraeli példák alapján.”

Az elmúlt időszakban kiemelt hangsúlyt helyeztünk az egyetemek és kutatóintézetek infrastrukturális feltételeinek javítására, valamint összekapcsolásukra a vállalkozásokkal annak érdekében, hogy az együttműködések eredményeként piacra vihető, innovatív termékek és szolgáltatások jöjjenek létre. A frissen publikált eredmények alapján már látszódnak ennek a következetes innovációpolitikának az eredményei: az előző évhez képest a legnagyobb mértékben az innováló vállalkozások arányát mérő „Innovátor vállalkozások”, valamint a „Vonzó kutatási rendszerek” indikátorcsoport értéke növekedett – áll a közleményben
  
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom