Gazdaság

Kommunikációs trükk a villamosenergia-piac reformja

Brüsszel villamosenergia-piaci reform javaslata egy kommunikációs trükk – jelentette ki Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője.

Kommunikációs trükk a villamosenergia-piac reformja
Nincs jobb modell a mostaninál, a szankciók drágítják az energiát
Fotó: MH/Purger Tamás

Az energiaárak okozta egyre súlyosabb gazdasági és társadalmi kihívások fokozzák a nyomást a szankciópárti politikusokon. Mára nyilvánvalóvá vált, hogy a negatív folyamatok a szankciók lebegtetésének, azok bevezetésének és a válaszlépéseknek köszönhetőek – emlékeztetett Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője legújabb Facebook-bejegyzésében.

Mivel a hibás szankciós politika Európa-szerte fokozottan érezteti a hatását, egyre szélesebb társadalmi rétegek válnak bosszússá. Az elégedetlenség növekedése jogos, hiszen a szankciópárti politikusok tavasz óta azt ígérik, hogy a büntető intézkedések úgy kényszerítik majd térdre Oroszországot, hogy mellette nem okoznak elviselhetetlenül nagy terheket Európának – hívta fel a figyelmet.

A társadalmi nyomás növekedése választás elé állítja a szankciópárti politikusokat. Az egyik lehetőség, hogy beismerik az elmúlt fél évben képviselt álláspontjuk kudarcát, és a szankciók feloldásáért kezdenek dolgozni, a másik ennek ellenkezője, megpróbálják győzködni az embereket a szankciók hatásosságáról, szükségességéről, és más beavatkozásokat emlegetnek – sorolta a szakértő.

Az illetékesek az elmúlt hetekben minden lehetséges fórumon elmondták, hogy a magas áramárakat a villamosenergia-piac átalakításával kívánják orvosolni. Ám a brüsszeli javaslat már a bejelentéskor is több okból sántított. Az európai energiahivatalokat tömörítő szervezet korábban már részletesen megvizsgálta a reform lehetőségét, és arra a következtetésre jutott, hogy a jelenlegi működési módnál nincs jobb.

Az aktuális modell több évtized alatt organikusan fejlődött – írta Hortay Olivér –, így azt aligha lehet olyan sebességgel gyökeresen megváltoztatni, hogy az kielégítő megoldást jelentsen az akut problémákra. Brüsszel még csak utalást sem tett arra, hogy a mostani helyett milyen alternatív működési modellben gondolkodik. Ezt követően arra jutottak Brüsszelben, hogy az ármozgások „nem a piac hibás működése miatt következtek be”.

Kapcsolódó írásaink