Gazdaság

Európa gazdasága kaphatja a legnagyobb pofont a kibontakozó globális válságtól

Európa országainak egyszerre két kihívást is kell kezelnie, a kibontakozó globális válságtól Európa gazdasága kaphatja a legnagyobb pofont – közölte videóbejegyzésében közösségi oldalán Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője.

Európa gazdasága kaphatja a legnagyobb pofont a kibontakozó globális válságtól
Az európai energiakínálatot növelni kéne nem pedig a szankciók útján csökkenteni
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A járvány utáni helyreállítás következtében a gazdaságok túlfűtötté váltak, másfelől pedig globális energia és nyersanyaghiány van. Emiatt a működéshez szükséges alapanyagok ára elszabadult – mutatott rá videóbejegyzésében Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője.

A tankönyvi válasz szerint hűteni kell a gazdaságot, csökkentve ezzel a mesterségesen felduzzadt keresletet, másfelől lehetővé kell tenni hogy a rendelkezésre álló nyersanyag és energiamennyiség növekedjen. Fontos, hogy a kettőt egyszerre, összehangoltan kell kezelni, máskülönben a jövedelem úgy csökken, hogy az árak továbbra is magasak maradnak. Azaz a gazdaságpolitika mesterségesen löki a cégeket és a lakosságot kiszolgáltatott helyzetbe.

Hortay Olivér rámutatott, ez az oka annak, hogy a józanul gondolkodó országok többsége ma már inkább az energiaválság kezelésére fordít nagyobb energiát a gazdaság hűtésével szemben.

India azért nem csatlakozott az Oroszország elleni szankciókhoz, mert az infláció letörését tartja elsődlegesnek, ehhez pedig szüksége van olcsó energiára. Kína ugyanezt teszi – csöndben.

Az Egyesült Államok pedig lényegében minden klímavédelmi törekvését elengedte, hogy kitermelési kapacitását leggyorsabban megnövelhesse. Európa viszont az ellenkezőjét teszi, az elmúlt évtizedekben leépítette saját kitermelési kapacitásait, ezért igényei jelentősé részét importból fedezi. Az energia drágulása egyfajta pénzszivattyú – magyarázta a szakértő – ami egyre több forrást von ki az ellátó országok felé, emiatt megindult az euró gyors leértékelődése.

A hatást tompítandó az Európai Központi Bank kénytelen követni az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatemeléseit, hűtve a gazdaságot. Ezzel párhuzamosan az unió nemhogy növelné az energiakínálatot, de az egyre szigorúbb szankciók bevezetésével és lebegtetésével önmaga idézi elő a hiányt és ezzel együtt az újabb áremelkedést.

A folyamat tükrében az elhibázott gazdaságpolitika következményei egyelőre beláthatatlanok, már csak azért is, mert a történelem során soha egyetlen ország sem viselkedett ennyire ellentétesen a saját érdekeivel.

Hortay Olivér figyelmeztetett, egyetlen ellenszer van a lejtmenet ellen: Az unió vezetőinek azon kellene dolgozni, hogy egyre több energia érkezzen a közösségbe. Ennek első lépése a szankciók feloldása lenne. Ha pedig továbbra is saját polgáraik,  országaik érdeke ellen cselekszenek, Európára sötét hónapok várnak – zárult a videóbejegyzés.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom