Gazdaság

Agrárminisztérium: Egyre erősebb a magyar borászati ágazat

A cél, hogy a hazai élelmiszer-termelés stratégiai pozíciója megerősödjön a nemzetközi versenyben

Az országnak minden adottsága megfelelő ahhoz, hogy jó minőségű borokat állíthasson elő a kiváló magyar szőlőfélékből – jelentette ki az Agrárminisztérium közleménye szerint a tárca élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Fritz Birtok ünnepélyes üzemavatóján csütörtökön Szekszárdon.

Agrárminisztérium: Egyre erősebb a magyar borászati ágazat
A kormány 2020-ban és 2021-ben összesen megközelítőleg 13 milliárd forint támogatási keretet biztosított a magyarországi szőlő- és bortermelők részére
Fotó: AFP/Sebastien Bozon

A közleményben Nobilis Márton kiemelte, a megemelt forráskeretnek köszönhetően 2021-ben az agrártárca elindított egy nagyszabású támogatási programot Megújuló vidék, megújuló agrárium címmel, amely az élelmiszeripari vállalkozások számára – ideértve a borászati terméket és előállítókat is – két kiírás keretében nyújtott célzott és hatékony segítséget.

Az egyik az élelmiszeripari üzemek kisebb léptékű fejlesztéseire, a másik az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére koncentrált. Ennek keretében nyílt lehetősége a Fritz családnak is bővítenie, fejlesztenie borászatát.

A két felhívás alapján összesen 217,5 milliárd forint fejlesztési támogatás kihelyezéséről született döntés: az Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése című felhívás kapcsán eddig 279 kérelem támogatásáról több mint 207 milliárd forint összegben, az Élelmiszeripari üzemek fejlesztése kiírás kapcsán pedig eddig 466 kérelem támogatásáról, mintegy 10,5 milliárd forint összegben – tette hozzá.

Nobilis Márton a közleményben felidézte, hogy a kormány kiemelt segítséget nyújtott a szőlő-bor ágazatnak a koronavírus-járvány idején is. 2020-ban és 2021-ben összesen megközelítőleg 13 milliárd forint támogatási keretet biztosított a magyarországi szőlő- és bortermelők részére a pandémia megfékezése érdekében hozott korlátozó intézkedések negatív gazdasági hatásainak enyhítését célozva.

Azáltal, hogy minél több vállalkozásnak lesz lehetősége korszerűsíteni, versenyképesebbé válni, elérhető lesz az a cél, hogy megerősítsék a hazai élelmiszer-termelés stratégiai pozícióját a nemzetközi versenyben. Mindebben a munkában az agrárium számít az olyan bortermelőkre, mint a Fritz család, mert a borászok kiválóan alkalmazkodnak a változásokhoz, úttörői a mezőgazdasági újításoknak, és utat mutatnak az egész magyar agráriumnak – mondta az államtitkár az AM közleménye szerint.

Kapcsolódó írásaink