Gazdaság

Eltűnhetnek a lakossági megrendelők az építőiparból

Koji László: kétszeres a drágulás a várakozásokhoz képest

Az emberek építkezési kedve továbbra is töretlen, de az emelkedő anyagárak hamarosan a lakossági megrendelők eltűnését eredményezheti a piacról – írja a novekedes.hu.

Eltűnhetnek a lakossági megrendelők az építőiparból
Az építésgazdaság területén tapasztalható áremelkedés több mint duplája a fogyasztási ár növekedésének
Fotó: MH/Purger Tamás

A portál szerint, az egyre romló hitelkörnyezetben a lakosság nem akar banki kölcsönt, így sokan már most is inkább kivárnak.

Koji László, az ÉVOSZ elnöke a lap kérdésére elmondta, hogy az építőiparban tevékenykedők áremelkedéseket prognosztizáltak, de az egész évre szóló áremelkedési várakozásaikat a piaci folyamatok felülírták, az építésgazdaság területén tapasztalható áremelkedés több mint duplája a fogyasztási ár növekedésének, kétszeres volt a drágulás a várakozásokhoz képest. Az új építéseknél és a felújításoknál egyaránt megjelenik a drasztikus áremelkedés, melynek ez év végéig történő visszarendeződésére semmilyen jel nem utal.

Az elnök hozzátette: az alapanyagoknál és az építési termékeknél elsősorban az energia árváltozások hajtják fel az árakat, ehhez jönnek hozzá a beszerzési nehézségek. Az építési termékek gyártásának költségei között az energiaköltségek részaránya átlagosan 25%-os nagyságrendet jelent, de vannak olyan építési termékek (pl. cement, égetett kerámia, tégla, egyes szigetelőanyagok), ahol ez az arány magasabb annak ellenére, hogy az anyaggyártók nagy többsége modern, energiatakarékos berendezésekkel, technológiával termel.

A forint árfolyamának euróhoz való viszonyulása pedig a kivitelezőknél tud üzleti sokkot okozni, hiszen a felhasznált építési termékek, anyagok 48%-a importból érkezik.

A szakértő úgy látja: A háztartások hamarosan a finanszírozási lehetőségeik végéhez érnek, a megnövekedett árakat önerőből már lehetetlen kigazdálkodni. A hitelkörnyezet pedig egyre romlik, ezért lenne fontos, hogy a lakosság építésre, felújításra szánt megtakarításai valamilyen elfogadható hitelkonstrukcióval legyenek támogatva. Ha az ilyen célú, Magyarországnak járó brüsszeli források legkésőbb a jövő évben megérkeznének, az nagyban tudná segíteni a lakosság energiatakarékos beruházásait.

Koji László szerint a lakosság kedve meglenne az építkezésekhez, különösen az energiaárak további emelkedésétől való félelem teljesen logikusan energiatakarékos beruházások felújítások tömegét hozhatná, de hétről hétre egyre inkább előtérbe kerülnek a finanszírozási problémák – írja a Növekedés.hu.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom