Gazdaság

Varga Mihály: Fokozott jelentősége van a pénzügyi tudatosságnak

A mostani, kihívásokkal teli, háborús válsággal terhelt időszakban a pénzügyi tudatosságnak fokozott jelentősége van – jelentette ki Varga Mihály a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj átadóünnepségén a Pénzügyminisztériumban.

Varga Mihály: Fokozott jelentősége van a pénzügyi tudatosságnak
Varga Mihály: A kormánynak abban is segítenie kell, hogy a háztartások a számukra legjobb, leghasznosabb döntéseket legyenek képesek meghozni.
Fotó: MH/Purger Tamás

A tárcavezető hangsúlyozta: noha a háború hatásaival szemben a kormány fontos eszközökkel, többek között árstopokkal, kamatstoppal és rezsicsökkentéssel is védi a családokat, a kormánynak abban is segítenie kell, hogy a háztartások a számukra legjobb, leghasznosabb döntéseket legyenek képesek meghozni.

A pénzügyi tudatosság erősítésének eszköze a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj is, amelyet idén harmadik alkalommal adunk át – jelentette ki Varga Mihály. A pénzügyminiszter kiemelte: a cél az, hogy a családok olyan pénzügyi ismereteknek legyenek a birtokában, amelyekre a mindennapi élethez, a megtakarítások tervezéséhez, szükség esetén a hitelek felvételéhez, illetve az öngondoskodási formák kiválasztásához szükségük van.

A kormány 2017 végén fogadta el a pénzügyi tudatosság előmozdítását segítő stratégiáját, amelynek keretében számos intézkedés támogatja a fiatalok és a lakosság tudatosságának fokozását a pénzügyi ismeretek erősítése érdekében.

A Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díjjal a Pénzügyminisztérium az ebben a folyamatban kimagasló teljesítményt nyújtók eredményeit kívánja elismerni. A tárca a pénzügyi tudatosság fejlesztésében legkimagaslóbb eredményeket felmutató tanulókat, általános vagy középfokú iskolai tanárokat és iskolákat díjazza. Az elismerés odaítélésére vonatkozó javaslatokat a tanév végéig fogadta a tárca: javaslatokat nyújthattak be az iskolák fenntartói, vezetői, illetve az iskolai szintű szülői munkaközösség. A javaslatokat a pénzügyminiszter által felkért személyekből álló ötfős bizottság értékelte.

Idén 4 diák és 5 pedagógus kiemelkedő munkáját díjazták. Az általános vagy középfokú iskola kategóriában a kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium részére adtak elismerést.

Kapcsolódó írásaink