Gazdaság

Nagyszabású nemzetközi konferenciát tart az MNB

A Magyar Nemzeti Bank negyedik alkalommal rendezi meg a Budapest Eurasia Forumot

Az Európa és Ázsia közötti számos fontos útvonal kereszteződésében fekvő Magyarország jó helyzetben van ahhoz, hogy szellemi csomópontként szolgáljon a különböző eurázsiai országok szakértői számára.

Nagyszabású nemzetközi konferenciát tart az MNB
Matolcsy György szerint kooperációval és fenntartható növekedési pályával kerülhető el, hogy megismétlődjenek az 1970-es évek kedvezőtlen gazdasági eseményei
Fotó: mnb.hu

A konferenciasorozat idén is az ázsiai és európai gazdasági-pénzügyi élet, a nemzetközi kapcsolatok, a geopolitika, a technológiai szektor és az oktatás neves szakértőit sorakoztatja fel, akik megvitatják hogyan lehet kölcsönösen előnyös módon előmozdítani a fenntartható növekedést és a versenyképességet – áll a MNB közleményében.

A Budapest Eurasia Forum Európában egyedülálló jegybanki rendezvény, amely nemcsak a gazdasági, társadalmi, pénzügyi, oktatási élet területein sorakoztat fel szaktekintélyeket, hanem ázsiai és európai, üzleti és gazdaságpolitikai döntéshozók széles körét ülteti egy asztalhoz.

Az esemény hozzájárul Magyarország közép-európai stratégiai szerepének erősítéséhez, valamint a nemzetközi tudásmegosztás és párbeszéd előmozdításához. A konferencia panelbeszélgetései a „fenntartható növekedés és együttműködés” lehetőségeit, változásait, kihívásait járják körbe.

Az esemény idén hibrid formában valósul meg, melyen 18 ország 48 előadója vesz részt. Az ünnepélyes nyitóceremóniát követő hat tematikus panel szakértő meghívottjai olyan kérdéseket vitatnak meg, mint a fenntarthatóság, a versenyképesség és a nemzetközi együttműködés új értelmezései és új szempontjai. Az előadók megosztják gondolataikat a jegybankok változó szerepéről az előttük álló kihívásokkal terhes gazdasági környezetben.

Szót ejtenek az eurázsiai geopolitikai erőtér formálódásáról, a gazdaságok motorjának számító innováció ösztönzéséről és a multilaterális együttműködések lehetőségeiről. Fontos téma lesz a digitális pénzügyi infrastruktúrák fejlődése és az ezekkel párhuzamosan fejlődő digitális devizák térnyerése.

Matolcsy György az MNB elnöke nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy a Budapest Eurasia Forum közössége elkötelezett amellett, hogy új lehetőségeket és megoldásokat találjon a covid után kialakult „új normalitásban”, és ez tükröződik a fórum központi témakörében.

A jegybankelnök szerint napjainkban kiemelt fontosságú a fenntartható növekedés, melynek ügyét szoros együttműködéssel kell előmozdítanunk, ezért fontosak az olyan kezdeményezések, mint az Eurasia Forum. Matolcsy György rávilágított, hogy a gazdaság ciklikusan működik, a gazdaságtörténelem során minták követik egymást és most érdemes mind a 40-es, mind pedig a 70-es évek példájából tapasztalatokat meríteni. Szerinte kooperációval és fenntartható növekedési pályával kerülhető el, hogy megismétlődjenek az 1970-es évek kedvezőtlen gazdasági eseményei.

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter köszöntőjében rámutatott, hogy a kultúra és a gondolkodásmód napjainkban ugyanolyan fontos, mint a gazdasági kapcsolatok erősítése. Szerinte most már nem csak a célokat kell meghatározni, hanem azokat a megoldásokat is meg kell keresni, amelyek összekapcsolják az eurázsiai partnerek tudását.

Véleménye szerint az országok fejlődésének egyik kulcsa, hogy a kormányok békét és biztonságot biztosítsanak állampolgáraik számára.

Sethaput Suthiwartnarueput, a thai jegybank elnöke beszédében kifejtette, hogy a világgazdaság jelenleg nagy kihívások előtt áll, melyeket határozott és összehangolt monetáris politikai lépésekkel lehet a leghatékonyabban kezelni.

Szerinte az olyan kis és nyitott gazdaságoknak, mint Thaiföld vagy Magyarország, élen kell járniuk az innovációban és a digitális átállásban, mert így tudnak sikeresen alkalmazkodni az átalakulóban lévő globális gazdaság változásaihoz. Jun Zhu, a Silk Road Fund elnöke szerint a világgazdaság jelenleg olyan súlyos kihívásokkal küzd, mint a covid világjárványt követő gazdasági helyreállás, a geopolitikai küzdelmek és ezek miatt felerősödött a stagfláció veszélye.

Kifejtette, hogy az új selyemút kezdeményezés egy olyan folyosót nyit a távol keleti és a kelet-európai régió között, ahol fenntartható beruházásokkal hosszú távon is biztosíthatóak lesznek a kölcsönös együttműködés gazdasági előnyei.

Mint elmondta, az alapítvány kész mindenkivel együttműködni a zöld és fenntartható jövő megteremtése érdekében.

Végül Simon Tay, a Singapore Institute of International Affairs elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a jelenlegi helyzetben szükség van a közös gondolkodásra, mivel a klímaváltozást, a háborúkat és az állandó gazdasági problémákat csak közösen lehet megoldani. Szerinte óriási lehetőségek rejlenek Európa és Ázsia együttműködésében, a digitalizáció pedig lehetőséget biztosít arra, hogy új szabályok, és új keretrendszer jöhessen létre a fenntarthatóság jegyében.

Kapcsolódó írásaink