Gazdaság

A CER európai vasúti szervezet vezetőségébe választották a MÁV elnök-vezérigazgatóját

A tagságnak köszönhetően a MÁV–Volán-csoport jobban tudja érvényesíteni és képviselni a magyar vasúti érdekeket

Az Európai Vasúti és Infrastruktúra Társaságok Közösségének (CER) berlini  közgyűlésén a MÁV elnök-vezérigazgatóját, Pafféri Zoltánt megválasztották a CER Vezető Bizottsága új tagjának a 2022/2023-as időszakra – közölte a MÁV Zrt. hétfőn az MTI-vel.

A CER európai vasúti szervezet vezetőségébe választották a MÁV elnök-vezérigazgatóját
Pafféri Zoltán, a MÁV elnök-vezérigazgatója
Fotó: MTI/Mónus Márton

A CER Vezető Bizottsága hétfői ülésén megvitatták az ukrán helyzet vasúti szektorra gyakorolt hatását, valamint a vasutak szerepét a kapcsolódó segítségnyújtásban.

A magyar vasúttársaság közleménye szerint Pafféri Zoltán beszámolt arról, hogy a MÁV-Start eddig körülbelül 850 000 szolidaritási jegyet adott ki az Ukrajnából menekülteknek. A háború sújtotta országból érkező gabona szállításáról elmondta, hogy augusztus elejéig 4600 gabonával megrakott vagon várakozott a határátlépésre, azonban az árufuvarozó vállalatokkal végzett közös munkának köszönhetően augusztus végére 3000-re csökkent ez a szám.

A hetven európai vállalatot tömörítő szervezet – amelynek tagja a MÁV mellett a GYSEV, a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület és a Vasúti Pályakapacitás-elosztó (VPE) is – tevékenysége kiterjed a vasutak szempontjából fontos valamennyi területre, így egyebek mellett a személyszállításra, a közszolgáltatásra, a szociális párbeszédre, a környezetvédelemre, valamint az infrastruktúra-fejlesztésre is.

A CER-tagok vasúti vonalainak hossza az európai vasúti hálózat 79 százalékát fedi le; a szervezetben részt vevő vállalatok adják az áruszállítási üzletág 77 és a vasúti személyszállítás 90 százalékát Európában.

A MÁV közleményében hangsúlyozta: a CER Vezető Bizottsága a szervezet fő döntéshozatali szerve, így a tagságnak köszönhetően a MÁV–Volán-csoport jobban tudja érvényesíteni és képviselni a magyar, valamint a kelet-közép-európai vasúti érdekeket a lobbiszervezetben.

Kapcsolódó írásaink

A vasút lehet a tengeri szállítás alternatívája

ĀPalkovics László tegnap Isztambulban járt a Bulgária–Magyarország–Szerbia–Törökország közlekedési munkacsoport alakuló ülésén, ahol azt vitatták meg, hogy a négy ország milyen infrastruktúrát épít ki a vasútvonal érdekében