Gazdaság

Csaknem kétszáz hazai település csatlakozott a Mobilitási Héthez

Ma kezdetét vette Európa legnagyobb közlekedéssel összefüggő környezetvédelmi kampánya. Az Európai Mobilitási Héthez, illetve az autómentes naphoz kapcsolódó programokhoz a Technológiai és Ipari Minisztérium idén összesen 180 millió forint összegű támogatást biztosít a programhoz csatlakozó településeknek. Így országszerte több mint 180 településen kezdődnek programok, ezzel hazánkban a negyedik legmagasabb a résztvevők száma Európában – írja a Technológiai és Ipari Minisztérium közleményében
 

Csaknem kétszáz hazai település csatlakozott a Mobilitási Héthez
Autómentes Nap
Fotó: Facebook

A kormány célja a teljes klímasemlegesség elérése 2050-ig, amiben kiemelt szerepet játszik a közlekedés zöldítése, hiszen
Magyarországon a károsanyag-kibocsátás ötödéért a közlekedés, ezen belül 98 százalékban a közúti forgalom felel – mondta el Steiner Attila energetikáért felelős államtitkár. Az elmúlt években több mint 20 milliárd forint összértékű támogatási programokkal ösztönözte a kormány az elektromos kerékpárok, robogók, autók, taxik és buszok beszerzését, aminek köszönhetően egyre többen választanak környezetbarát és fenntartható közlekedési lehetőségeket. 

A tavalyi év januárjában még kevesebb mint 28 ezer zöld rendszámos gépkocsi futott a hazai utakon, augusztus végéig mintegy 57 ezret helyeztek forgalomba az országban, tehát a számuk húsz hónap alatt megduplázódott. Az államtitkár emlékeztetett, hogy a közlekedés környezetbarátabbá tételét szolgálja továbbá a Zöld Busz Program is, amely a vidéki városok helyi járműparkjának minőségi cseréjét támogatja, ennek segítségével eddig már 76 elektromos autóbusz állt forgalomba.

Az önkormányzatok, illetve önkormányzati tulajdonban álló szervezetek az Európai Mobilitási Hét és az Autómentes Nap megtartásához kapcsolódó programokhoz nyújtott támogatást tudás-élmény alapú programok, vetélkedők, versenyek (futóverseny, bicikli verseny és ügyességi verseny) szervezésére fordíthatják.

A települések lakosságszámuktól függően kaphatnak támogatást, az 5000 fő alatti települések legfeljebb 500 ezer forintot, az 5000 és 15 ezer közötti lélekszámúak egymillió, a 15 és 50 ezer fő közöttiek 1,5 millió, míg az 50 ezer lelkesnél nagyobb települések kétmillió forintot.

Eddig összesen 156 darab kérelem érkezett 140 millió forint értékben. Az igényeket szeptember 16-ig, azaz még ma a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. honlapján lehet benyújtani.

Kapcsolódó írásaink