Gazdaság

A rossz hír nagy ártüskét okoz

A magas gázárak az egyre mélyülő kereskedelmi konfliktus következményei – írta Hortay Olivér, a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágvezetője Facebook-oldalán

A rossz hír nagy ártüskét okoz
Hortay Olivér
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Hortay Olivér egy ábrát szemléltetett, melyen az EU-ban irányadó holland gáztőzsde árainak alakulása látható tavaly december elejétől múlt hét végéig.

A holland gáztőzsde árainak alakulása
A holland gáztőzsde árainak alakulása
Fotó: Hortay Olivér Facebook-oldala

A görbén szaggatott vonal jelöl néhány fontosabb eseményt, ami befolyásolta az árak alakulását (az ÉÁ rövidítés Északi Áramlatot jelöl).

Hortay Olivér felhívta a figyelmet a főbb tanulságokra. Az áremelkedést kb. 50 eurós árszint óta az EU (elsősorban Németország) és Oroszország közötti kereskedelmi konfliktus és az azzal kapcsolatos várakozások hajtják. Az áremelkedés jellege időről időre nagyon hasonló: jön egy rossz hír, ami egy nagy ártüskét okoz, majd a korrekciót követően a korábbiaknál magasabb szinten stabilizálódik az ár. Az első ártüskét az okozta, hogy az új német kormány nyíltan bejelentette, hogy politikai okokból akadályozzák az Északi Áramlat–1 vezeték üzembe állítását (addig adminisztratív okokra hivatkoztak) – fogalmazott a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágvezetője.

Hortay Olivér szerint azóta az árakat szinte teljes egészében a szankciók (azok lebegtetése, bevezetése és a válaszreakciók) befolyásolják. A háború önmagában nem okozott nagy emelkedést: a kitörése előtti nap 87 eurón, az azt követő nap (miután az EU vezetői bejelentették, hogy a szankciók nem érintik majd az energiaszállításokat) pedig 90 eurón zárt a piac. Napjainkra az árak stabilan 200 euró fölé emelkedtek (augusztus végén 347 eurón is zártak már), így a költségek legalább háromnegyedéért a konfliktus eszkalálódása felelős – írta a bejegyzésben a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágvezetője.

Kapcsolódó írásaink