Gazdaság

Ötmilliárd forintért épül sajtüzem Szekszárdon

A háború okozta infláció és energiaválság következtében minden eddiginél fontosabb az önellátás erősítése, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztése – jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) csütörtöki közleménye szerint Varga Mihály a Tolnatej Zrt. ötmilliárd forintos beruházásból épült szekszárdi sajtüzemének átadó ünnepségén.  

Ötmilliárd forintért épül sajtüzem Szekszárdon
A Tolnatej Zrt. szekszárdi üzeme 2022. szeptember 15-én. Ezen a napon átadták a cég ötmilliárd forintos beruházásból épült sajtüzemét. Az új üzemben évente 19 ezer tonna sajtot lehet előállítani.
Fotó: MTI/Kiss Dániel

A tárcavezető hangsúlyozta: a magyar élelmiszeripari vállalkozások a háborús válság ellenére is növelték beruházásaikat, az év első felében több mint 170 milliárd forintot fordítottak fejlesztésekre. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány a kezdetektől stratégiai ágazatnak tekinti a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart, támogatja a hazai termelés növelését és a technológiai fejlesztéseket. Ennek eredményeként a magyar mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt 12 évben majdnem 30 százalékkal emelkedett, az élelmiszer-gazdaság teljesítménye 16 százalékkal bővült – ismertette a miniszter.
    
Varga Mihály arra is kitért, hogy a belföldi élelmiszerek aránya ma már meghaladja a 70 százalékot a kiskereskedelemben. Mint mondta: a cél az önellátás az alapvető élelmiszerekből, és el kell érni, hogy az összes élelmiszeren belül pedig legalább 80 százalék legyen magyar termék. Emlékeztetett: a kormány az aszályhelyzetre tekintettel kedvező, szabad felhasználású hitelekkel és a hitelmoratórium meghosszabbításával is segíti az ágazat vállalkozásait.

Varga Mihály rámutatott, hogy a szomszédban dúló háború, az ennek nyomán kialakult energiaválság és a mindezt jelentősen súlyosbító brüsszeli szankciók térdre kényszerítik Európa gazdaságait. A kormány azon dolgozik, hogy megőrizze a magyar gazdaság növekedését, megvédje a munkahelyeket, és segítséget nyújtson a nehéz helyzetbe került embereknek és vállalkozásoknak – írták.

A miniszter a Tolnatej Zrt. beruházásáról szólva elmondta: az ötmilliárd forint értékű új sajtüzemi komplexum megépítését a kormány kétmilliárd forinttal támogatta. Az új üzemben évente 19 ezer tonna sajtot lehet előállítani, a fejlesztéssel a cég működése és munkahelyei a következő időszakban is biztosítottak – olvasható a közleményben.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom