Gazdaság

Továbbra is 40 éves csúcson a brit infláció

Valamelyest lassult, de továbbra is a nyáron elért, 40 éves csúcs közelében jár a brit infláció augusztusban.

Továbbra is 40 éves csúcson a brit infláció
A lakhatási költségeket nem számolták a brit inflációhoz, azokkal a tételekkel az még magasabb lenne
Fotó: MH

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai beszámolója szerint a lakhatási költségek nélkül számolt fogyasztói árak (CPI) augusztusban 9,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

Júliusban 10,1 százalékos tizenkét havi inflációt mértek Nagy-Britanniában. A júliusi éves inflációs ütem volt a legmagasabb azóta, hogy az éves infláció havi rendszerességű mérése a jelenlegi módszertannal 1997 januárjában megkezdődött.

A modellezéssel még korábbra visszaszámolt adatok alapján legutóbb 1982 januárjában, vagyis több mint negyven éve volt ennél magasabb az éves brit infláció, 11 százalék körüli ütemmel – áll a statisztikai hivatal szerdai beszámolójában.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom