Gazdaság

Agrárminisztérium: van fejlődési potenciál a szójaágazatban

Megvan hozzá a megfelelő tudás, valamint a szándék és a lehetőség is

A Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület oroszlánrészt vállal a szójatermesztéssel kapcsolatos tudás átadásban, aminek egyik fontos állomása az öt helyszínen zajló roadshow – mondta Nagy István agrárminiszter Magyar Szója Roadshow hédervári állomásán az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint.

Agrárminisztérium: van fejlődési potenciál a szójaágazatban
A szójabab termésmennyisége Magyarországon (2000–2021)
Fotó: MTI

A miniszter rámutatott, hogy ezekben a bizonytalan időkben, az elhúzódó orosz–ukrán háború, az elhibázott brüsszeli szankciók és a történelmi léptékű aszály ellenére a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület azon dolgozik, hogy a szójával kapcsolatos tudást a gyakorlatba is átültesse – írják a közleményben.

A közép- és hosszú távú kilátásokat tekintve is megvan a fejlődési potenciál az ágazatban, megvan hozzá a megfelelő tudás, valamint a szándék és a lehetőség is, fűzte hozzá a miniszter. Kiemelte, a versenyképesség folyamatos erősítéséhez nélkülözhetetlen az ágazat modernizálása és hosszú távon fenntarthatóvá tétele, amire az eddigi együttműködések erősítésével és kiterjesztésével jó esély van – tájékoztatott a szaktárca.

A tárcavezető beszélt arról is, hogy a szójatermesztőket továbbra is támogatja az agrárkormányzat. Különösen fontos számukra, hogy megmaradnak a termeléshez kötött támogatások. A fehérjenövények termelői számára rendelkezésre álló, a közvetlen támogatási keret 2 százalékát kitevő összegből az eddiginél nagyobb mértékben részesülnek a szemes fehérjenövények – közölte, hozzátéve: ennek következtében várhatóan 13 millió euróról 15,9 millió euróra emelkedik az éves keret. A szemes fehérjenövények esetében a tervezett fajlagos érték 2023-tól hektáronként 237 euró, minimumértéke hektáronként 163 euró, maximumértéke pedig hektáronként 302 euró. A támogatások forintban kifejezett értékét a jövőben is évről évre a mértékrendelet rögzíti majd – emlékeztetett a miniszter.

Kapcsolódó írásaink