Gazdaság

Csaknem nyolcvanmilliárd forint maradt a fiataloknál

Júliusig 79 milliárd forint maradt a fiataloknál a 25 év alattiak személyijövedelemadó-mentességének köszönhetően – közölte Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke Facebook-oldalán. 

Csaknem nyolcvanmilliárd forint maradt a fiataloknál
Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke
Fotó: MH

A legtöbben, mintegy 367 ezren, júliusban éltek a 25 év alattiaknak járó kedvezménnyel.

Ahogyan írtuk, a fiatalok adómentessége 2022. január 1-jén lépett hatályba, jelentősen megnövelve ezzel a célcsoport nettó bevételét. Ez egyben munkára is ösztönözte őket a számok alapján.

Az érintettek az átlagkereset mértékéig mentesülnek a 15 százalékos személyi jövedelemadó megfizetése alól, azokat is érintette, akik idén csak egy rövidebb időszakban, így például nyáron diákmunka keretében vagy részmunkaidőben dolgoztak, dolgoznak.

A kedvezmény automatikus, külön nem kell kérni, a munkáltató érvényesíti. Írtuk, nyilatkozatot kizárólag akkor kell kitölteni, ha a fiatal a kedvezményt csak részben vagy egyáltalán nem kívánja érvényesíteni, mert például több munkáltatója van, és a bevétele már meghaladja a kedvezmény értékhatárát. Ezzel a „lemondással” elkerülhető a jogosulatlan igénybevétel.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom