Gazdaság

Hamarosan a trappista sajtra is kiterjed a Magyar Élelmiszerkönyv

Szabályozzák a termék méretét, összetevőit és formáját is

A Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) hamarosan kibővül a trappista sajtról szóló fejezettel, amelyben szabályozzák egyebek mellett a sajthoz felhasználható összetevőket, a termék alakáját és méretét – közölte a Tej Terméktanács hétfőn az MTI-vel.

Hamarosan a trappista sajtra is kiterjed a Magyar Élelmiszerkönyv
A Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) hamarosan kibővül a trappista sajtról szóló fejezettel
Fotó: Facebook

Felidézték, hogy az Agrárminisztérium irányítása alatt működő Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság még 2019-ben kiegészítette az MÉ I. kötet tejtermékekről szóló előírását a trappista sajtra vonatkozó fejezettel.

Ugyanakkor jelezték, a fogyasztók magasabb minőségű tejtermékek iránti, megnövekedett igénye miatt is fontos, hogy a trappista sajtra ne csak termékcsoportszinten (érlelt, félkemény sajt) legyenek meghatározva a követelmények, hanem az új szabályozásban már termékszinten is, amely kiterjed a felhasználható összetevőkre, a sajt alakjára, méretére, összetételi kritériumokra is. Emellett a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmaz majd egy részletes érzékszervi követelményrendszert is. Az új szabályozással a fogyasztók egyértelmű és tisztességes tájékoztatást kaphatnak a megnevezésen keresztül is a minőségről és a beltartalmi értékekről – hangsúlyozta a Tej Terméktanács.

Közölték, a magyarországi gyártású trappista sajt hagyományosan korong alakú, ezért a hasáb alakú trappista sajt – amelynek döntő többsége import eredetű – csak szeletelt vagy reszelt formában, valamint több összetevőből álló élelmiszer alapanyagaként lesz csak forgalomba hozható.

Rámutattak, hogy évente 60–65 ezer tonna sajt érkezik Magyarországra. Ebből a mennyiségből a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint évente 37 ezer tonna eshet a félkemény kategória alá.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) adatai szerint 2021-ben 19 558 tonna, míg egy évvel korábban 17 611 tonna trappista sajtot értékesítettek belföldön a magyarországi feldolgozók.

Az új szabályozással az importált félkemény sajtokról – amelyeket gyakran nehéz lekövetni, hogy azok gouda, edami, trappista jellegűek vagy csak „nagy lyukúak” – sokkal tisztább képet kapnak majd a fogyasztók.

Mindezek mellett a vásárlók arra a kérdésre is választ kaphatnak például, hogy miként érkezhet Lengyelországból és Németországból annyi – náluk kevésbe elterjedt, alig ismert – trappista sajt – derül ki a Tej Terméktanács közleményéből.

Kapcsolódó írásaink

Orbán Viktor: Mától életbe lép az árstop!

ĀFebruárban továbbá a gyermeket nevelő családok szja-visszatérítést kapnak - Érkezik a 13. havi nyugdíj - Életbe lép a megemelt minimálbér és szakmunkásbér - A 25 év alatti fiatalok szja-mentes bért kapnak