Gazdaság

Európa szankciós politikája kontraproduktív, gyertyafény mellett ücsöröghetnek a svédek

Mára bebizonyosodott, hogy az EU szankciós politikája zsákutca, így azon változtatni kell – írta Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője. Az első szankciós öngól már megvan: Svédországban az áramfelhasználás korlátozására készülnek.

Európa szankciós politikája kontraproduktív, gyertyafény mellett ücsöröghetnek a svédek
Ami idehaza természetes, Svédországban lehet, hogy nem lesz az, mert korlátozhatják az áramfelhasználást
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Brüsszel a háború kirobbanása óta azzal érvel, hogy a szankciók rövid idő alatt térdre kényszerítik Oroszországot, ami így felhagy majd háborús tevékenységével, és nem jelentenek elviselhetetlenül nagy terhet az európaiaknak – írta Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője közösségi oldalán.

Hozzátette, mára mindez megdőlt. A szankciók ugyanis drasztikusan megemelték az energiaárakat, így Oroszország – a kisebb leszállított mennyiség ellenére is – képes volt növelni az energiaexportból származó árbevételét, Európa gazdasága pedig egyre nagyobb bajban van.

Hortay Olivér szerint mára bebizonyosodott, hogy az EU szankciós politikája zsákutca, így azon változtatni kell. Szavait jól igazolja Svédország esete, veszélyhelyzeti forgatókönyve, amelyet több mint tíz éve találtak ki.

Az Index.hu arról ír, „egyre nagyobb az esély arra, hogy télen többször is le kell majd választani az elektromos hálózatról a háztartásokat” Svédországban. A korlátozásra régiós bontásban készülnek, mindig más területeken kapcsolják ki az áramszolgáltatást, a hatóságok azt ajánlják az embereknek, hogy ilyenkor rögtönzött sátrakban vagy kunyhókban tartózkodjanak. Találó a lap címadása is: „Kunyhó a lakásban, világítás mécsessel”. Mindezt a szankciókból eredő várható energiahiány miatt – a huszonegyedik században.

Kapcsolódó írásaink