Gazdaság

Rossz ötlet, hogy mégsem engedi el Brüsszel a gázársapkát

Egy rövid ideig úgy tűnt, hogy az Európai Unió szankciós politikája kedvező fordulatot vesz, azonban kiderült, csupán elnapolják és módosítják a gázársapka ötletét.

Rossz ötlet, hogy mégsem engedi el Brüsszel a gázársapkát
Egy hónap után 199-re esett, majd az ársapka ismételt ötletére ismét 207 dollárra ugrott a gáz ára a holland tőzsdén
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az EU energiaügyi miniszterei pénteken tárgyalták Brüsszel orosz gázra kivetendő tőzsdei ársapka javaslatát, amely, mint ismert, megakadályozná a drágulást, viszont egyidejűleg azt is elérné, hogy még kevesebb földgáz érkezzen Európába.

Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője szombat reggeli posztjában arról írt, a gázárplafon az Európai Bizottság energiaügyi biztosának állítása szerint is politikai indíttatású, lényegében újabb szankciónak tekinthető.

Az ülést követően, 14 órakor több résztvevő is bejelentette, hogy az intézkedés ellen kilenc tagállam – köztük Magyarország – szót emelt, így azt nem fogadták el. A tőzsde kedvezően reagált, hosszú idő után először esett kétszáz dollár alá a földgáz egységára a mértékadónak számító holland gáztőzsdén.

Kevesebb, mint egy órával később azonban kiderült, hogy a döntés csak átmeneti és Brüsszel mandátumot kapott rá, hogy már jövő héten egy új, módosított ársapkajavaslatot tegyen az asztalra – derült ki a posztból.

Objektum doboz

Mivel nehezen képzelhető el olyan ársapkaintézkedés, ami növelné az Európába érkező gáz mennyiségét (nem fognak azonos mennyiséget olcsóbban adni a kereskedők), és néhány nap nyilvánvalóan nem elég egy kellően kidolgozott javaslat elképzeléséhez, a piaci szereplők újabb kockázatnak értékelték a bejelentést és ennek megfelelően 207 dolláron zárt a tőzsde – világított rá Hortay Olivér.

Kapcsolódó írásaink