Gazdaság

Könnyebbség a többlakásos házaknak

Friss rendelet könnyíti meg a többlakásos házak kedvezményes földgázbeszerzését.

Könnyebbség a többlakásos házaknak
Egyszerűbb lesz az átlagfogyasztásig elszámolni ott is, ahol csak egy mérőóra található
Fotó: MH

A Magyar Közlöny péntek este közzétett rendeletei szerint a négylakásosnál kisebb, többlakásos házak helyzete könnyebbé válik. 

„Ha egy társasháznak, lakásszövetkezetnek nem minősülő ingatlanon belül több, de legfeljebb négy önálló lakás található, az önkormányzat jegyzője kérelemre nyolc napon belül hatósági bizonyítványt állít ki a »lakás rendeltetési egységek« számáról, és ennek alapján a lakossági felhasználókra érvényes kedvezményes áron vehetik a földgázt” – tartalmazza a rendelet. Ez a többgenerációs házaknak jelent könnyebbséget például, amelyeket júliusban még kizártak a kedvezményezettek köréből. Bár ismert tény az is, hogy mérőóránként számolandó az átlagfogyasztás, így ahol egynél több villany- vagy gázóra található, jóval könnyebb átlagfogyasztás alatt maradni. 

Ha egy tulajdonközösség társasházzá szeretne válni, ám ehhez valamelyik tulajdonos nem akar hozzájárulni, az emiatt indított per kezdetétől szintén a kedvezményes tarifa érvényes. Viszont ha a lakóközösség mégsem válik társasházzá, akkor a per kezdetéig visszamenőleg el kell számolni

Kapcsolódó írásaink