Gazdaság

Kína megúszhatja a recessziót

Zéró covid politika, lassuló gazdasági növekedés jellemzi Kínát, és sem az energiahiány, sem a külpolitika (Tajvan, Egyesült Államokkal való viszony) nem tesz jót a gazdasági növekedésnek. 

Kína megúszhatja a recessziót
Kína az exportra fókuszál, de a közeljövőben a hangsúly a belső kereslet felé tolódhat
Fotó: AFP/Xinhua

A K&H Bank vezető elemzője, Németh Dávid felhívta a figyelmet, hogy a kínai gazdaság GDP-növekedése 2022 első félévében lelassult. A K&H Bank álláspontja szerint Kínában recesszió valószínűleg nem lesz – írta az index.hu. 

A K&H Bank szerint idén két és fél-három százalékos lehet a kínai gazdasági növekedés mértéke, míg az IMF prognózisa ugyanerre 3,3 százalék. Az elemzők között piaci konszenzus van abban, hogy a kínai GDP-növekedés 2023-ban visszatérhet évi öt százalékra.

A lap arról is ír, hogy a zéró covid politika másfél százalékkal foghatta vissza a kínai GDP-bővülést, az ellátási láncok akadozását pedig természetesen Kína is megérezte, hiszen ez a jelenség globálisan mintegy fél százalékkal fogja vissza a GDP-t.

A K&H Bank vezető elemzője kifejtette, hogy Kína korábban brutálisan növekedett, exportra olcsón termelő gazdaság alakult ki, „ezt pedig idővel át kellene alakítaniuk egy magasabb technológiai színvonalú, nagyobb hozzáadott értékű, jobban a belső piacra fókuszáló, széles körben nagy vásárlóerővel bíró gazdaságra”.

Összességében egy kihívásokkal teli időszak elé néz a kínai gazdaság, hiszen a korábbi növekedési modelljének számos eleme széthullik és egyelőre az is kérdéses, hogy 2024-től képes lesz-e tartósan öt százalék körüli éves növekedési dinamikát fenntartani. Ha a távol-keleti ország válságba sodródik, azt az egész világ megérzi – zárul a cikk.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom