Gazdaság

Karácsonyi halunkat is add meg nekünk majd!

A háborús infláció és az évszázad aszályának együttes következményei a magyar haltermelési, halgazdálkodási és horgászati ágazatot az átlagnál is súlyosabban érintik, de mindez nem jelenti azt, hogy képviselői nem képesek hatékony válaszokat adni az aktuális kihívásokra – közölte a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) szerkesztőségünknek küldött közleményében.

Karácsonyi halunkat is add meg nekünk majd!
Halas pult egy nagyáruházban
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A szövetség felhívja a figyelmet, fontos és közös cél a haltermelés fenntartása és támogatása, a halfogás lehetőségének biztosítása, de a karácsonyi halpiac beszerzési lehetőségeinek fenntartása is. A célok teljesítése érdekében a MOHOSZ és a MA-HAL – Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet megállapodott az őszi haltelepítési célú halárakról, a telepítésekhez kapcsolódó horgászszövetségi támogatási program elemeiről, továbbá az Aszály-veszélyhelyzeti Operatív Törzs munkájának további támogatásáról.

Idén a haltelepítésre irányadó árak meghatározása új módszertannal, két csoportban történt meg. A ponty I-III. nyaras korosztályai és a keszegfélék esetében a támogatási ár I. felső árkorlát is egyben, így a támogatási rendszerben az ezen árnál magasabb áron beszerzés nem fogadható be. E körben a 3 nyaras, ún. piaci ponty árát 1450 Ft/kg + ÁFA összegben rögzítették. A további, telepítésre támogatott halfajok esetében a támogatási ár II. nem jelent felső árkorlátot, de a támogatási rendszerben az ezen árat meghaladó árkülönbözet a támogatás alapjába nem számítható be.

A támogatási árak a 100 km-es körzeten belüli szállítás költségét kötelezően tartalmazzák. A 2022. szeptember 15-től 2023. április 30-ig realizálandó telepítésekre vonatkozó támogatásokra a pályázati kiírásokat a MOHOSZ a weblapján 2022. szeptember 15- ig közzéteszi. A rendkívüli helyzetre való tekintettel a ponty 3 nyaras korosztályának beszerzése is támogatható lesz, továbbá a horgászszövetség ezúttal lehetőséget ad majd a vízterület nagyságától függetlenül a kisebb horgászegyesületek részére a piaci ponty kizárólagos telepítésének támogatására is.

Kapcsolódó írásaink