Gazdaság

Erősödik az energetikai együttműködés Kazahsztánnal

Kazahsztán Magyarország egyik legmegbízhatóbb partnere az energiaellátás területén a mostani, kihívásokkal teli időszakban is – jelentette ki Varga Mihály a kazah energetikai állami vagyonkezelő vállalat vezetőjével való találkozóján. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a két ország elmúlt évtizedben megerősített kapcsolatai hozzájárulnak Magyarország energiabiztonságának növeléséhez – közölte a minisztérium szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében

Erősödik az energetikai együttműködés Kazahsztánnal
Varga Mihály pénzügyminiszter
Fotó: MH/Török Péter

Az Almassadam Satkaliyevvel folytatott megbeszélésen a felek áttekintették a Magyarország és Kazahsztán közötti energetikai kapcsolatokat. Varga Mihály hangsúlyozta, hogy az orosz–ukrán háborús helyzetben tovább kell erősíteni a kétoldalú energetikai együttműködést az energiabiztonság növelése érdekében. Kapcsolatainkban kiemelkedő fontossággal bír az atomenergetikai együttműködés, a magyar nukleáris szakértők tudására és tapasztalatára Kazahsztánban is számítanak – ismertette a tárcavezető. Mint mondta: az atomenergetikai együttműködés alapját a Magyar–Kazah Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottság atomenergetikai munkacsoportja és annak munkája képezi.

Magyarország elsősorban kőolajat, kőolajtermékeket, valamint gázt importál Kazahsztánból. A kazahsztáni energiaimportunk 2022 első felében meghaladta a 155 millió dollárt, ami csaknem négyszeres növekedést jelent 2021 azonos időszakához képest – emelte ki a találkozón Varga Mihály, aki a Magyar–Kazah Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottság elnöke, az Országgyűlés Magyar–Kazah Baráti Csoportjának elnöke, valamint a Magyar–Kazah Stratégiai Tanács társelnöke is egyben.

Kapcsolódó írásaink