Gazdaság

Egyre többet érnek a garázsok

Bővülő autóállomány, új parkolási rend, kerületi szigorítások – ezek a tényezők jelentős áremelkedést hoztak a garázspiacon a fővárosban és a nagyvárosokban, ahol az új építésű házakhoz tartozó garázsok megépítése drágult, növelve az árakat.

Egyre többet érnek a garázsok
Drágább megépíteni és egyre többe kerül megvenni a garázsokat
Fotó: MH

Megugrott a garázsok, autóbeállók ára a fővárosban az új parkolási szabályok, valamint az egyes kerületekben bevezetett szigorítások miatt – derül ki az ingatlan.com saját adatain alapuló elemzéséből.

Szeptember 5-től jelentősen változott a fővárosi parkolás. A korábbi mintegy 30 helyett mindössze 4 zónát határoz meg az új szabályozás. A lépés egyben drágulást hozott, a legmagasabb ár Budapest belső részein 600 forint óránként, a legolcsóbb tarifa pedig 200 forint. Emellett több városrészben, például a VII. és XIII. kerületben szigorúbb szabályok léptek életbe, az esti órákban védett, csak a helyi lakosok által használható parkolókat alakítottak ki.

„A parkolóhelyeken ráadásul több autónak kell osztozni, mert az autóállomány évről évre bővül. A múlt év végén már csaknem 703 ezer személyautót tartottak nyilván a fővárosban, ami ötéves távlatban 15 százalékos többletnek felel meg. Országosan pedig 4,02 millió autóról beszélhettünk 2021 végén, ami az öt évvel korábbi számhoz képest több mint 20 százalékos emelkedés. Ezek a tényezők pedig összességükben felértékelődést hoztak a garázspiacon” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Emlékeztetett arra, hogy a pandémia legsúlyosabb időszakában volt egy megingás a piacon, akkor ugyanis az ingyenes parkolás miatt visszafogottabb lett az eladó és kiadó garázsok, autóbeállók iránti kereslet, amely most visszatért, és fokozódni látszik.

Bővebb kínálat, magasabb árak

„Az autótulajdonosok annak viszont örülhetnek, hogy az eladó és kiadó garázsok kínálata is bővült. A fővárosban több mint 600 eladó garázsból válogathatnak a vevők, ami 4 százalékkal több mint egy évvel ezelőtt. A budapesti kiadó garázsok száma pedig több mint 1200, ami viszont 37 százalékos emelkedésnek felel meg. A megyeszékhelyek kínálatbővülési dinamikája nagyon hasonló volt mint Budapesten” – fogalmazott Balogh László.

A kínálattal párhuzamosan az árak is nőttek az ingatlan.com adatai szerint. Budapesten szeptember elején 6,5 millió forint volt az átlagos garázsár, ami 25 százalékos drágulásnak felel meg éves szinten.

Ahogy a lakásoknál, úgy a garázsoknál is nagyon jelentős eltérések vannak a fővároson belül. Tízmillió feletti garázsárakkal találkozhatunk az I., a VI., IX. és a XII. kerületben, a XI. és XIII. kerületben pedig 9 milliónál járnak a garázsárak a kínálati piacon. A legolcsóbb fővárosi kerület a XIX., ahol 3,1 millió forint a garázsok átlagára.

A bérelhető garázsok esetében a havi átlagos díj Budapesten 25 ezer forint, ez 9 százalékos áremelkedésnek felel meg. Az V. kerület a legdrágább, itt átlagosan 85 ezer forintért kínálják a kiadó garázsokat, ami duplája a tavaly szeptemberi értéknek. Mindössze három kerület van – a XVIII., a XIX. és a XXI. –, ahol 20 ezer alatt van a havi bérleti díj.

Drágultak a nagyvárosok is

A megyeszékhelyek garázspiacát nézve kiderül, jelentős drágulás ment végbe az utóbbi egy évben. Debrecenben például 56 százalékkal 7 millió forintra, Győrben 48 százalékkal 6,2 millió forintra, Szegeden 73 százalékkal 8,4 millió forintra, Székesfehérváron 42 százalékkal 6,8 millió forintra nőtt a kínálatban szereplő garázsok átlagára. Kecskemét kivétel, ahol a 6 millió forintos ár lényegében stagnálást jelent az egy évvel korábbihoz képest. A szóban forgó megyeszékhelyeken a kiadó garázsok esetében a havi díj 20 és 25 ezer forint között szóródott.

Az ingatlan.com szakértője elmondta, hogy a nagyvárosi garázsdráguláshoz az is hozzájárult, hogy az építőipari árrobbanás miatt az új építésű társasházak eladó parkolóhelyeinek bekerülési költsége is jelentősen növekedett.

Kapcsolódó írásaink