Gazdaság

Kínai hatásra csökkenhet az infláció Európában

Eshet a Kínából származó termékek ára, ugyanis az eddigi árszinten sem belföldön, sem külföldön nem tudják eladni a javakat a csökkenő vásárlóerő miatt – írta a Vg.hu.

Kínai hatásra csökkenhet az infláció Európában
Csökken a vásárlóerő, ez lejjebb viszi az árakat, ami pedig az inflációt mérsékli
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Szentiványi Nóra, a JPMorgan közgazdásza szerint a kisebb kereslet következtében csökkenő nyersanyagárak és a késztermékek árának mérséklődése miatt az év második felében öt százalékra csökkenhet a globális infláció a második negyedévi 9,7 százalék után – idézi a közgazdászt a Vg.hu.

Ebben Kínának is jelentős szerepe van, két módon – fejti ki a cikk.

Kína gazdasága negyedéves alapon mindössze 0,4 százalékkal nőtt a második negyedévben. Ez két éve a leggyengébb adat. A tavaszi hanyatlást a koronavírus miatti lezárások okozták, míg a mostani mélyrepülés az ingatlanválság számlájára írható, kevesebb is a beruházás, ami miatt zuhan az energiahordozók iránti kereslet. Az adatokból látszik, hogy az erőforrásra éhes gazdaság bármilyen hanyatlása nyomást gyakorol a globális nyersanyagárakra – mondta Edward Gardner, a Capital Economics nyersanyagpiaci közgazdásza.

Összességében bő a kínálat, a belföldi kereslet viszont gyenge. A kínai gyárak nehezen tudják termékeiket értékesíteni odahaza, egyre nagyobb rajtuk a nyomás, hogy csökkentsék exportáraikat – foglalta össze Thomas Gatley, a Gavekal Dragonomics vezető elemzője. Ez a hatás egyelőre az Egyesült Államokban még nem érzékelhető.

A globális nyersanyagár-csökkenés és a kínai termékek áresése (amely rövidesen a fogyasztói árakban is megjelenik) egyaránt mérsékelheti az európai inflációt.

Kapcsolódó írásaink