Gazdaság

Új vezetői körlevelet adott ki a jegybank a hitelintézeteknek

A Magyar Nemzeti Bank a moratóriumos ügyleteknél konzervatív megközelítést kezdeményez

Új vezetői körlevelet adott ki a jegybank a hitelintézeteknek a moratórium alatt lévő lakossági és vállalati ügyfelek nem teljesítése, az átstrukturálás megállapítása, a várható veszteségek becslésén alapuló besorolása, és a banki értékvesztés elszámolása kapcsán követendő eljárásokról – közölte a jegybank hétfőn az MTI-vel.

Új vezetői körlevelet adott ki a jegybank a hitelintézeteknek
Magyar Nemzeti Bank
Fotó: MH/Katona László

A közlemény szerint az MNB a moratóriumos ügyleteknél konzervatív megközelítést kezdeményez, míg a fizetésistop-rendszerébe újonnan belépő agrármoratóriumos ügyfeleknél a hosszabb ideje moratóriumban lévő ügyletekhez képest enyhébb előírások betartását várja el. Ez segítheti az agrárvállalkozások hitelfelvételi képességének fenntartását – írták.

A körlevél nem módosítja a nem teljesítésre vonatkozó eddigi elvárásokat, az átstrukturálás esetén viszont megszüntet egyes hitelügyletekre vonatkozó kivételszabályokat. Az agrármoratóriumhoz kötődő hiteleket, ha az adott ügyfelek nem vettek részt a Moratórium 3-ban és/vagy 4-ben, nem kell automatikusan átstrukturáltnak tekinteni, az átsorolás szükségességéről a hitelintézeteknek lehetőségük van egyedileg, az ügylet és az ügyfél minősítése alapján dönteni.

Kapcsolódó írásaink