Gazdaság

Folytatódott a fejlesztési hullám a magyar agráriumban

A megújuló vidék, megújuló agrárium kormányzati program lökésszerű hatást tudott gyakorolni a fejlesztésekre

A mezőgazdasági beruházások mértéke az idei év első negyedévében csaknem 21 százalékkal, míg a második negyedévben több mint 25 százalékkal növekedett. A már megvalósított fejlesztések a hatékonyság növekedésén keresztül hozzájárulnak a jelenlegi háborús gazdasági helyzet áthidalásához is – közölte az Agrárminisztérium hétfőn az MTI-vel.

Folytatódott a fejlesztési hullám a magyar agráriumban
képünk illusztráció
Fotó: MH/Katona László

A mezőgazdaság és élelmiszeripar átfogó technológiai megújítását szolgáló Megújuló vidék, megújuló agrárium kormányzati program az egyre nehezebb gazdasági környezetben is lökésszerű hatást tudott gyakorolni a fejlesztésekre – áll a közleményben.

Idén az első fél évben összesen 293 milliárd forintot költöttek beruházásokra a gazdálkodók. Az élelmiszeriparban megvalósuló fejlesztések a 2021-es élénk beruházási aktivitást követően 2022 első félévében is bővültek. Az ágazat beruházásainak volumene az első negyedévi 4,3 százalék után a második negyedévben 6,6 százalékkal bővült. Az élelmiszeripari vállalkozások 2022 első félévében összesen 172,6 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre – tudatta a minisztérium.

A vidékfejlesztési támogatásokhoz kapcsolódó, magyar költségvetésből származó megemelt nemzeti társfinanszírozásnak köszönhetően elindított nagyszabású beruházási program 2021 eleji kezdete óta a mezőgazdaság fejlesztései 836, míg az élelmiszeripar beruházásai 598 milliárd forintot értek el. Az európai energiaválság, az input anyagok költségnövekedése és a háborús gazdasági környezet felértékeli a megvalósított, hatékonyságot segítő és előremutató fejlesztéseket.

Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy a magyar agráriumra válságok idején is számíthat az ország és az agrárium is számíthat a kormányzatra – állapította meg az Agrárminisztérium.

Kapcsolódó írásaink