Gazdaság

A Gazprom szerint robbanásveszélyes lenne üzemeltetni a meghibásodott gázturbinát

Tűz- vagy robbanásveszélyes lenne az Északi Áramlat gázvezeték Portovaja kompresszorállomásán lévő, Trent 60-as gázturbina további üzemeltetése az olajszivárgás kijavítása nélkül – közölte a Gazprom orosz állami gázvállalat hétfőn este.

A Gazprom szerint robbanásveszélyes lenne üzemeltetni a meghibásodott gázturbinát
Gazprom
Fotó: Wikipedia

A Gazprom pénteken jelentette be, hogy az eredeti tervek szerint háromnapos karbantartásra leállított Északi Áramlat–1 nem tudta folytatni működését, mert az egyetlen üzemben lévő Trent 60-as egységénél olajszivárgás lépett fel.

A gázvezetéket a tervezett karbantartás után szombaton kellett volna ismét üzembe helyezni, azonban a gázszállítás hétfőn sem indult újra.

A német Siemens Energy szóvivője úgy reagált, hogy a cége a Gazprom megállapítását nem tekinti technikai indoknak a vezeték leállítására.

„A gázturbina egység további üzemeltetése a feltárt hibák megszüntetése nélkül tűz- vagy robbanásveszélyt jelent, azaz az egész üzem ipari biztonságát érinti” – közölte Telegram-csatornáján a Gazprom.

Az orosz gázvállalat rámutatott arra, hogy korábban más turbináknál is észleltek hasonló szivárgást, ami rendszerszintű hibára vall.

Kapcsolódó írásaink