Gazdaság

Újraindítja a szállítást a Gazprom, októberben viszont ismét leállítja

Újraindul szeptember 3-án az Északi Áramlat–1-en a gázszállítás, ennek hírére esni kezdtek a tőzsdei árak. Októberben viszont ismét leállás jön.

Újraindítja a szállítást a  Gazprom, októberben viszont ismét leállítja
Negyvenkét naponta állítja le a tranzitot a Gazprom, a következő szünet pont október közepén esedékes.
Fotó: AFP / DPA / Jens Buttner

Azzal, hogy újraindítja, októberben viszont ismét leállítja a szállítást a Gazprom, meghagyja a bizonytalanságot a gázpiacon azzal kapcsolatban, hogy lesz-e elegendő gáz télen Európában és így ez az árakra folyamatosan felfelé ható nyomást tud kifejteni – fejtette ki posztjában közösségi oldalán Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője.

A szállítás újraindításának híre pozitív az árak szempontjából, ahogyan azt a portfolio.hu kiszúrta, hogy „már a péntek reggeli kereskedésben szakadni kezdtek a gázárak”, a bizonytalansági tényezőt pedig az tartja fent, hogy a Gazprom 42 naponta le fogja állítani a portovajai kompresszor állomás egyetlen üzemelő turbináját, így október közepén várhatóan ismét leáll az Északi Áramlat 1. Az árcsökkenés a mértékadónak számító holland TTF gáztőzsdén 7-8 százalékos.

Ami a szállított mennyiséget illeti, a Bloomberg cikke alapján 33 millió köbméter, a vezeték kapacitásának pontosan ötöde. Az a mennyiség, ami a leállás előtt is érkezett.

A magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal havi bontású vonatkozó adataiból tudjuk, október közepe fontos időpont, ez számít a hivatalos fűtési szezon kezdetének és a hazai tározókban ekkorra tároljuk be a legnagyobb földgázmennyiséget.

Többször írtuk, a hazai ellátás nincs veszélyben, a magyarországi szükségletek kielégítése kisebb részben hazai kitermelésből, folyamatosan érkező importból és a begyűjtött készlet – szaknevén – kitárolása útján történik.

Kapcsolódó írásaink