Gazdaság

Európának még mindig jobban fájnak a szankciók

Elemzői várakozások szerint az orosz gazdaság teljesítménye idén – a 2020-as növekedéssel azonos mértékben –, 4,7 százalékkal zsugorodhat, míg az éves átlagos infláció 13 százalékra gyorsulhat az előző évi 8,4 százalékról.

Európának még mindig jobban fájnak a szankciók
Hiába a szankciók és a cégek kivonulása, a visszaesés két százalékponttal kisebb lehet a vártnál, és igencsak egy számjegyű
Fotó: AFP

A Reuters havi felmérése szerint az orosz bruttó hazai termék (GDP) idén a 2020-as szintjére eshet vissza, de az elemzői várakozások alapján az idei recesszió kisebb lesz a korábbi előrejelzéseknél. Júniusban az elemzői konszenzus még hétszázalékos, egy hónappal később 5,1 százalékos gazdasági visszaeséssel számolt.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) júliusban megjelent, a világgazdaság növekedési kilátásairól szóló publikációjában a korábbi nyolcszázalékos orosz GDP-csökkenésről szóló éves prognózisát hat százalékra módosította.

Az Oroszországot sújtó nyugati szankciók bevezetést követően az orosz pénzügyi tárca egy nem nyilvános feljegyzésében még 12 százalékos recesszióval számolt, amely a Szovjetunió összeomlása óta nem látott gazdasági visszaesést jelentett volna. Az orosz gazdaságfejlesztési tárca hivatalosan 7,8 százalékos GDP-csökkenéssel számol, amit orosz sajtóforrások szerint hamarosan 4,2 százalékra javíthat.

Elemzők szerint a stabil munkaerőpiac és a kereslet visszaépülése enyhítheti a recessziót Oroszországban. A hivatalos statisztikák szerint júliusban a munkanélküliség rekordalacsony szinten, 3,9 százalékon állt. Az inflációs nyomás júliusban tovább enyhülhetett – derül ki a Reuters friss felméréséből. Júliusban 13 százalékos éves pénzromlást vártak a megkérdezett elemzők, ami kismértékű csökkenés az egy hónappal korábbi 13,4 százalékról.

A heti inflációs jelentések nyolc hete csökkenést mutattak. Az inflációs folyamatok enyhülésével további kamatcsökkentések várhatók. Az orosz jegybank szeptember közepén várhatóan 50 bázisponttal, 7,5 százalékra vágja az alapkamatot.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom