Gazdaság

Idén is tarolt a fesztiválszezon

A pandémia okozta kényszerű szünetek után ezen a nyáron ismét a fesztiváloké volt az egyik turisztikai főszerep hazánkban. A VOLT, a Balaton Sound, a Fishing on Orfű, a VeszprémFest, az EFOTT, a Campus, vagy a Sziget ismét tíz- és százezreket vonzott.

Idén is tarolt a fesztiválszezon
A Volt tizenöt-, a Sziget száznegyvenháromezer embert vonzott
Fotó: MH/Görgényi Levente

Hazánk az egyik legsikeresebb, nemzetközi szinten is elismert turisztikai terméke a fesztiválturizmus. Éppen ezért is kiemelten jelentős, hogy idén ismét megnyithatták kapuikat a belföldi és külföldi látogatók előtt egyaránt a legnépszerűbb hazai találkozók.

A Magyar Turisztikai Ügynökség összesítése szerint a nyári szezont Nyugat-Magyarország legismertebb eseménye, a VOLT nyitotta, ahol öt nap alatt tizenötezer vendéget és húszezer vendégéjszakát regisztráltak a soproni szálláshelyeken. Ez csaknem négyszerese volt az előző évi júniusi hasonló időszaknak.

A legnépszerűbb Balaton-parti fesztivál, a Balaton Sound alatt harmincezer vendégéjszakát regisztráltak Zamárdiban - ez ötszörös növekedést jelent. A Fishing on Orfű négyszeres bővülést produkált, ami összességében tizenhatezer szállásfoglalást jelentett.

A VeszprémFest ideje alatt több mint hatezer plusz vendégéjszakáról érkezett hír, s ez ötszázalékos emelkedést takar az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A Sukorón rendezett Az EFOTT-ra nagyjából tízezren voltak kíváncsiak, míg a debreceni Campus Fesztivál tizenháromezer vendégéjszakát jelentett a helyi vállalkozóknak.

A csúcs - mondhatni - természetesen a Sziget volt, ahol száznegyvenháromezer vendég kétszázhetvennégyezer vendégéjszakát töltött el a főváros hoteljeiben, ami kétszerese a korábbi mutatóknak.

Kapcsolódó írásaink