Gazdaság

Visszaeső kiskereskedelmi forgalom az unióban

A héten a KSH adatközléseinek szempontjából mozgalmas hetünk lesz.

Visszaeső kiskereskedelmi forgalom az unióban
Az ipar mint ágazat teljesítménynövekedése töretlen, nem vetette vissza a háború sem
Fotó: MH/Katona László

Hétfőn a kiskereskedelem júliusi adatait közli a hivatal. Júniusban a forgalom volumene az előző hónapoknál kisebb mértékben, 4,5 százalékkal bővült éves alapon, amelyen belül legnagyobb mértékben az üzemanyag-forgalom emelkedett, de növekedni tudott a nem élelmiszer üzletek forgalma is – mondta lapunknak Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője. Hozzátette, a növekvő infláció a kiskereskedelmet visszaveti és az energiaárak emelkedése miatt az óvatossági motívum is fokozódik, ami a kiadások visszafogásához vezet, így júliusban a forgalom bővülése tovább lassulhatott vagy akár meg is állhatott.

Kedden a kereskedelmi szálláshelyek júliusi adatait közli a KSH. Júniusban a szálláshelyek forgalma 18 százalékkal bővült éves alapon, amelyet a koronavírus miatti korlátozások okozta alacsony bázis magyaráz. Júliusban a magasabb bázisidőszaki adat miatt a növekedés már alacsonyabb lehetett. A nyári adatok azért is különösen fontosak, mert az utazások jelentős része erre az időszakra koncentrálódik – tette hozzá a szakértő.

Szerdán az ipari termelés júliusi adatait ismerhetjük meg. Júniusban a termelés éves alapon 1,5 százalékkal bővült a nyers és 4,8 százalékkal a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint, azaz a háború és a szankciók okozta károk ellenére is meghaladta az egy évvel korábbit – mutatott rá Regős Gábor. Az energiaárak növekedése és az ellátási láncok szakadozása azonban továbbra is visszafogja az ágazat kibocsátását. Figyelembe véve, hogy idén júliusban eggyel kevesebb munkanap volt, mint egy évvel korábban, a termelés volumenének kétszázalékos bővülésére számítunk.

Csütörtökön az augusztusi inflációs és a júliusi külkereskedelmi adatok jelennek meg. Júliusban az infláció 13,7 százalékot tett ki, két százalékpontot gyorsulva az előző hónaphoz képest. A magas inflációban az energiaár-robbanás mellett szerepe van a gyors bérdinamikának, az ellátási láncok zavarainak, az élelmiszerárak jelentős emelkedésének, illetve a gyenge forintárfolyamnak – sorolta a szakértő. A júliusi inflációban részben már megjelenthettek az extraprofitadók, valamint az augusztusi jövedékiadó-emelés is, azonban ezek hatása az augusztusi adatra lesz jelentősebb, így az infláció további gyorsulására számítunk. Az energiaárak további növekedése szintén ebbe az irányba hat. Ennek megfelelően az infláció augusztusban elérhette a 16 százalékot.

Júniusban az export volumene 0,1, míg az importé 2,9 százalékkal bővült éves alapon, miközben az euróban számított értékek 15, illetve 25 százalékkal emelkedtek, azaz az energiaárak növekedése nyomán az egyenleg jelentősen romlott. A volumenek érdemi emelkedésére júliusban sem számítunk, míg az árak növekedése miatt az értékadatok most is jelentős bővülést mutathattak, különösen is az import esetében.

Csütörtökön ismét dönt a jegybank az egyhetes betéti kamatról. A forint erősítése érdekében múlt héten a ráta 100 bázisponttal 11,75 százalékra emelkedett. A héten újabb szigorítást nem várunk, ha nem történik rendkívüli esemény, akkor a következő emelésre szeptember végén, a következő kamatdöntő ülés utáni csütörtökön kerülhet sor.

Szintén csütörtökön hozza nyilvánosságra a Pénzügyminisztérium a költségvetés augusztusi alakulásáról szóló gyorstájékoztatót. Míg az év első felét jelentős hiány jellemezte az államháztartásban, júliusban 255,7 milliárd forintos többletet sikerült elérni, így az első hét havi halmozott hiány 2636,5 milliárd forintot tett ki. A júliusi többlethez elsősorban a kiadások visszafogása járult hozzá, hiszen a bevételek már a korábbi hónapokban is magasan alakultak. Az egyenleg javulását segíthetik a bejelentett adóemelések, azonban az elszabadult energiaárak a rezsicsökkentés részleges fenntartásán keresztül jelentős kiadási terhet jelentenek.

Ami a nemzetközi piacokat illeti, hétfőn nemcsak a KSH, de az Eurostat is közöl kiskereskedelmi adatokat. Az Európai Unióban a kiskereskedelmi forgalom volumene már júniusban is kedvezőtlenül alakult, hiszen az országok nagy részében nem volt a magyarhoz hasonló mértékű béremelés az év elején, így a növekvő infláció miatt a reálbérek már korábban csökkenni kezdtek éves összehasonlításban. A térség kiskereskedelmének volumene éves alapon 2,8, míg havi alapon 1,3 százalékkal mérséklődött az év hatodik hónapjában. Ennél várhatóan a júliusi adatok sem lesznek sokkal kedvezőbbek, esetleg a havi alapú csökkenés lehet kisebb.

Csütörtökön ülésezik az Európai Központi Bank döntéshozó testülete Frankfurtban. Az EKB a magas infláció ellenére is eddig csak egyszer emelte a kamatot, mégpedig júliusban 50 bázisponttal. Most a kamatemelés várhatóan folytatódik, annak mértéke azonban kérdéses: 50 vagy 75 bázisponttal emelkedhet az eurózóna alapkamata, amely azonban még így is kifejezetten alacsony lesz a magas infláció mellett.

Kapcsolódó írásaink