Gazdaság

Felújították az Oroszlányi Bányászati Múzeumot

A kiállítás egyik különlegessége a felújított teherfelvonó aknagépház

Interaktív tárlat, valamint egy új fogadóépület és kiállítótér létrehozásával bányásznapra befejeződött az Oroszlányi Bányászati Múzeum felújítása és bővítése.

Felújították az Oroszlányi Bányászati Múzeumot
Oroszlányi Bányászati Múzeum logó
Fotó: Facebook

A több mint 600 millió forintból megvalósult fejlesztés során időszakos kiállítócsarnokká alakították az egykori XX-as akna kompresszorházát, felújították a korábbi múzeumi épületrészt és új fogadóteret alakítottak ki – mondta el a pénteki átadás után a város ingatlanhasznosító társaságának vezérigazgatója, Németh Gábor az MTI-nek.

A múzeum két legnagyobb helyiségében megújuló energiával működő központi fűtést alakítottak ki, így az intézmény egész évben látogatható lesz.

A kiállítás egyik különlegessége a felújított teherfelvonó aknagépház, amellyel a bányatechnológia monumentalitását lehet érzékeltetni. Ott interaktív számítógépes és vizuális animációk mutatják be a szerkezeteket és az egykori munkafolyamatokat.

A létesítménytől irányfényekkel ellátott, gyalogos és kerékpáros közlekedésre alkalmas, zúzottköves, tömörített utat építettek ki a majki kamalduli remeteségig, ahol tavasszal fejeződött be a több mint ötmilliárd forintos felújítás.

A múzeumban az eredeti állapotban megtartott szállítóakna, kötélpálya, csillefeladó állomás és a földalatti mintabánya, valamint a szabadtéri kiállítótér és épületekben létrehozott kiállítás nyújt betekintést a korszak szénbányászatába.

A monumentális bányagépek szabadtéren tekinthetők meg, egyes berendezéseket be is lehet indítani. Az országban egyedül Oroszlányban látható eredeti és működőképes állapotban egy bányamentővé átépített, orosz GAZ 66-os terepjáró teherautó, amelyből 14 példány került különböző bányákhoz az 1970-es évek első felében.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink