Gazdaság

Hortay Olivér: Időszerű a szén-dioxid-kvóta felfüggesztése

Az európai szén-dioxid-kvótarendszer szintén tovább emeli az energiaárakat, célszerű volna felfüggeszteni, ám ezt valamiért kerülik az unió illetékes döntéshozói.

Hortay Olivér: Időszerű a szén-dioxid-kvóta felfüggesztése
A széntüzelésű erőművek kvótavásárlással fedezik szén-dioxid-kibocsátásukat
Fotó: MTI/Komka Péter

Maga a kvótarendszer lényege, hogy az energiatermelőknek a kibocsátott szén-dioxid után kvótákat kell vásárolniuk, ami mesterségesen megemeli a környezetszennyező technológiák termelési költségeit. Ennek mennyiségéről az unió dönt, a kínálat fix, és az árat a kereslet határozza meg – ismertette videóbejegyzésében közösségi oldalán Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője.

Kifejtette, a felülvizsgálandó intézkedést még energiabőség idején vezették be, és volt is szerepe abban, hogy a termelés mikéntje a tisztább technológiák irányába tolódjon el. Most viszont energiahiány van, így a környezetkímélőnek nem mondható szénerőműveket is „hadrendbe kell állítani”, mutatott rá Hortay Olivér.

Az árak növekedése miatt egyre több régi, drága és szennyező erőmű indulhat újra, a korábbi rendszer már nem motivál tisztább energiaforrások használatára (lévén hiány is van belőle).

Objektum doboz

Az emelkedő kvóta emeli az iránta való keresletet, felfelé hajtja az árakat, és növeli a termelési költségeket. Ezt a pluszterhet a termelők a fogyasztókra hárítják, további drágulást generálva.

Tavalyi számítás szerint fokozatos növekedés mellett a kvótaárak csak 2030-a érhetik el a tonnánként 85 eurós szintet, ezzel szemben már ma száz euró felett kell fizetni a szén-dioxid miatt tonnánként. Mindezt Hortay szerint úgy, hogy a magas energiaárakért 15 százalékban a kvótapiac felelős. Ezért ennek ideiglenes felfüggesztésével politikai és gazdasági kockázat nélkül lehetne jelentős költségeket megtakarítani.

Brüsszel viszont azért nem adja fel ezt az intézkedést, mert a kvótarendszerrel demonstrálja klímavédelmi elkötelezettségét a nemzetközi tárgyalásokon. A dráguló energiával viszont rengeteg család kerül nehéz helyzetbe, ezért a szakértő úgy látja, ideje lenne elengedni a politikai ambíciókat, és ehelyett a lakosság helyzetével kellene foglalkozni.

Kapcsolódó írásaink

Újra működnek a szénerőművek Európában

ĀAz orosz fosszilis energiahordozókról való gyors leválás, a széntüzelésű erőművek leállítása és az atomenergia-ellenesség miatt nem világos, hogy Európában honnan lesz energia az ipar és a háztartások számára

Szlovákia megtartja atomerőműveit

ĀA szlovák kormányfő, Eduard Heger szerint Szlovákia elkerülheti a szénerőművekhez való visszatérést, ha megtartja létező atomerőműveit