Gazdaság

Egyedülálló innovatív adatelemzési rendszer segít a munkerőpiacon

Az innovatív, több országban jól működő mintának megfelelően összekötöttük a felsőoktatási adatbázisainkat a közhiteles adatbázisokkal – írta György László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára Facebook-oldalán

Egyedülálló innovatív adatelemzési rendszer segít a munkerőpiacon
György László a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Fotó: MH/Papajcsik Péter

György László a bejegyzésben úgy fogalmazott: „Az idei évtől egyedülálló módon a szakképzési és a felnőttképzési adatbázisok is az adatokat anonim és biztonságos módon kezelő rendszer részei lesznek. Ezért a jövőben pontosan meg tudjuk mondani, hogy egy adott intézmény, adott szakán végző diák, vagy hallgató milyen gyorsan tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon. (Egyetemek esetén Magyarországon ez 36 nap, ami az egyik legjobb Európában.)”

Objektum doboz

György László bejegyzéséből kiderül, az is látható lesz, hogy a hallgató a végzettségének megfelelő helyen helyezkedik-e el. Az adatbázisok arra is választ adnak, a hallgató hol helyezkedik el területileg. (Ez az intézmények finanszírozásának szempontjából fontos.) A rendszerből azt is meg lehet tudni, hogy a hallgató, aki már elhelyezkedett, mennyit keres, és várhatóan mennyit fog keresni éveken belül, mely az államtitkár szerint azért fontos, mert a hallgatók visszajelzést kaphatnak arról, mit érdemes tanulniuk.

György László kiemelte: „Ilyen innovatív adatelemzési rendszerrel csak Magyarország rendelkezik. Ez alapján tudjuk értékelni az egyetemeinket és a szakképzésünket, valamint azt, hogy mennyire felelnek meg a munkaerőpiac igényeinek. Ennek köszönhetően meg tudjuk ítélni, hogy az államnak az adófizetők pénzén milyen képzéseket és milyen mértékben érdemes finanszíroznia.”

Az államtitkár felhívta a figyelmet: „Így tudjuk bebiztosítani a jövő munkahelyeit!”

Kapcsolódó írásaink