Gazdaság

Uniós földrajzi árujelző oltalmat kapott a Nagykörűi ropogós cseresznye

A területen a zártkerti gyümölcs- és szőlőtermesztés a 18. század közepére nyúlik vissza

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Nagykörűi ropogós cseresznye elnevezés felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések uniós nyilvántartásába közölte a brüsszeli testület pénteken

A közlemény szerint a földrajzi oltalom a Nagykörű községben termesztett nagy méretű cseresznyére vonatkozik.

Az oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ) használatára a Nagykörű közigazgatási határán belül termesztett Petrovay ropogós tájfajta, valamint a nemzeti fajtajegyzékben szereplő államilag elismert cseresznyefajták, így a Badacsonyi óriás, a Bigarreau Burlat, a Carmen, a Jaboulay, a Hedelfingeni óriás, a Germersdorfi és regisztrált változataik friss fogyasztásra és feldolgozásra szánt gyümölcsei jogosultak.

Nagykörű ma Magyarország legnagyobb, 200 hektáros cseresznyés területe. A Tisza kanyarulatainak ölelésében elhelyezkedő földrajzi terület sajátos mikroklímával rendelkezik. A területen a gyümölcs- és szőlőültetvényekben a zártkerti gyümölcs- és szőlőtermesztés a 18. század közepére nyúlik vissza. A település gazdaságában betöltött jelentős szerepét mutatja, hogy a cseresznye a település címerében is helyet kapott. A cseresznye szüretét 1996 óta minden év júniusában cseresznyefesztivál keretében ünneplik.

A Nagykörűi ropogós cseresznye elnevezés a jóváhagyást követően felkerült a jelenleg 1590 uniós mezőgazdasági terméket és élelmiszert tartalmazó eAmbrosia nevű listára - tették hozzá.

Kapcsolódó írásaink